Дома Твој готвач Замесете тесто од 3 состојки и направете дури 6 видови бисквити, чоколадните...

Замесете тесто од 3 состојки и направете дури 6 видови бисквити, чоколадните ни се омилени

770
0

Направете едноставно тесто и додајте ги саканите додатоци – брусница, чоколадо, јаткасти плодови или само зачини

Време е за вашите омилени празнични десерти, а за да ви ја олесниме подготовката, ви носиме еден многу едноставен трик – едно тесто од кое можете дури и да направите неколку видови бисквити. Формулата е прилично едноставна, а всушност станува збор за рецепт за шкотски бисквити со печиво, смеса направена од само три состојки – шеќер, путер и брашно. На ваквото тесто можете потоа да додадете зачини, сушено овошје или да ги потопите во чоколадо, а можете и да ги исечете или да ги виткате како ролат и да ги исечете на кришки. Важно е само да не го месите тестото предолго за да не стане тврдо и да го одморите во фрижидер пред да го обликувате. Подолу го оставаме основниот рецепт и неколку добри идеи.

Ќе ви требаат:

230 гр путер

115 гр шеќер

240 гр брашно

прстофат сол

Подготовка:

Во поголем сад прво измешајте ги омекнатиот путер, шеќерот и солта. Мешајте додека не добиете кремаста смеса, а потоа измешајте го брашното. Ќе добиете ронлива смеса, која потоа мора да се префрли на работната површина и со раце да се обликува во топка. Чувајте го во фрижидер најмалку еден час, а потоа извадете го и исечете го на форми по желба. Се пече на 180-200 степени околу 15 минути. Бисквитите ќе останат бледи, но ќе се стврднат додека стојат.

Направете го тестото според горенаведената формула, а потоа додадете грст или две ситно сечкани брусница или суво грозје. Сувото овошје ќе му даде на тестото свежина и дополнителна сладост, правејќи ги бисквитите добар, малку поинаков додаток на празничната трпеза. Освен суво овошје, на ист начин можете да додадете и парчиња темно, млечно или бело чоколадо.

Прилично едноставен, но ефективен метод ќе биде да направите едноставна форма, а потоа да ја потопите цела во чоколадо и да ја посипете со крупна сол, што ќе ги направи вкусовите уште поизразени. Доколку сакате да постигнете поелегантен изглед, потопете само половина од бисквитот во чоколадото.

Додека го месите тестото, можете да додадете и малку цимет, каранфилче, тонка, а не ја прескокнувајте и неизбежната ванила. Добар избор би биле кардамон и кора од лимон или портокал, а размислете да додадете малку кафе во тестото. Така, од една смеса можете да добиете неколку видови бисквити, а потоа да ги комбинирате со адитиви како темно или бело чоколадо или да ги комбинирате со вашиот омилен џем.

Ова тесто ќе добие сосема поинакво значење кога на него ќе додадете ситно сечкани ореви. Ф’стаците се секогаш добар избор кој никој нема да може да го одбие, а можете да додадете и лешници, пекан или обични ореви и бадеми. Добра идеја е да се додадат, но задолжително прво да се потпечат јаткастите плодови кратко време за да добијат уште поинтензивен вкус, а пред да ги додадете во тестото добро изладете ги. Откако ќе бидат готови, бисквитите можете да ги премачкате со мешавина од шеќер и сок од лимон, па посипете ги со уште малку јаткасти плодови и оставете ги да се стегнат.

Можете да замените дел од брашното во ова тесто со какао во прав за да ги добиете врвните чоколадни бисквити. Додадете им парчиња чоколадо, а со оваа комбинација одлично ќе одговараат и јаткастите плодови, на пример, препечените лешници. Направете ги така што ќе го замесите тестото, ќе го формирате во леб, ќе го изладите и потоа ќе ги исечете бисквитите како парчиња леб.

ЕКСТРА СОВЕТ!

Ова тесто можете да го користите и како основа. Откако ќе го изладите тестото, развлечете го и со него покријте го калапот за печење. Печете на слепо, а потоа додадете го омилениот џем. Посипете ги со јаткасти плодови и остатокот од тестото рендано додадете од оре и печете.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име