Дома Твој готвач Колку подолго стои, толку е повкусна: Наједноставниот рецепт за баклава, стар повеќе...

Колку подолго стои, толку е повкусна: Наједноставниот рецепт за баклава, стар повеќе од 100 години

1211
0

Во минатото, немаше многу избор, но некои колачи останаа популарни дури и денес кога се достапни стотици рецепти

Најдовме точно еден од овие во стариот готвач на нашата баба и решивме да го споделиме со вас за вие и вашето семејство да уживате во добро познатиот стар вкус на баклава .
Ова е старата добра класична баклава, која релативно брзо се прави, а колку подолго стои, толку е повкусна и поубава.

Неопходно е:

1 кг тенки кори за баклава
500 гр ореви
250 гр презла
1 кг шеќер
половина литар масло
150 мл кисела вода

Подготовка:

Секоја кора попрскајте ја со масло што сте ја измешале со кисела вода (во една шолја, малку масло и малку вода). Врз третата кора посипете ситно мелени ореви и презла.

Се редат во плех додека не се потроши целиот материјал. Одозгора треба да остане кората. Баклавата исечкајте ја на коцки или триаголници, па ставете ја да се пече. Кога е готово, извадете го по околу еден час и оставете го да се излади.

Шербет:

Во половина литар вода сварете 1 кг шеќер. Неопходно е да се вари половина од водата. Можете да додадете и малку лимон по вкус.

Испечената изладена баклава прелијте ја со врел прелив и оставете да се излади и добро да се впие пред да ја послужите.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име