Кифлички од ванила, джинджифилово, крофни, пити, праски, штрудли, солени колачи… нашите прабаби и баби најмногу ги подготвувале со сало, кое на овие омилени колачи им го дало оној стар, многумина би рекле „најдобар“ вкус. Пробајте го рецептот за малку поинаква пита со јаболка и запомнете како беше порано.
За кората да биде покрцкава, а тестото да биде меко што се топи во устата , додадете свинска маст ! Таа помина низ својот „крстен пат“ од моментот кога беше речиси целосно протерана од кујната додека не се врати на големата врата. Некои јадења и колачи едноставно не можат без оваа важна состојка !
Малку поинаква пита со сало и јаболка….
За тесто:
1 цело јајце
2 жолчки
100 гр шеќер
2 дл. млеко
малку екстракт од ванила или мешунки
прашок за пециво
450 гр брашно
250 гр свинска маст
За полнење:
1,5 кг јаболка
300 гр шеќер
1 лажичка цимет
30 гр гриз
Подготовка:
За тестото измешајте ги јајцата, особено жолчките со шеќер, додадете ванила, прашок за пециво, млеко и маснотии. Кога смесата ќе се соедини, измешајте го брашното, направете го тестото и расукајте го. Поделете на два еднакви дела. Ќе се изненадите колку е податлив и лесен за обликување . Половина од расуканото тесто ставете го во тавче за печење кое сте го обложиле со хартија. Ќе го апсорбира вишокот маснотии од печењето. Прободете и печете 10 минути , извадете ја од рерната и покријте со подготвениот фил.
За филот , излупете ги , исчистете ги и изрендајте јаболка. Оставете ги да отстојат половина час, а потоа добро исцедете ги со рацете . Добиениот сок ставете го во длабока тава и додадете шеќер. Кога ќе зоврие, оставете да се готви на средна температура уште 10-15 минути или додека не добие изглед на густ сируп. Оставете го сирупот малку да се излади , а потоа додадете ги јаболката, циметот и гризот и измешајте.
Преостанатото тесто развлечете го на хартија за печење, превртете го на филот и извадете ја хартијата. Исечете плитка шема на тестото дијагонално. Печете 20 минути на 200 степени па намалете на 180 и печете уште 25-30 минути . Се лади на решетка и се посипува со шеќер во прав пред сервирање.
Доколку не сакате со свинска маст користете путер.