Дома Твој готвач Самбали: турски колач без јајца и брашно

Самбали: турски колач без јајца и брашно

14351
0

Доколку ви треба домашно слатко кое може да остане во фрижидер со денови, се подготвува брзо, а неговиот вкус е богат, полн и волшебен, задолжително пробајте еден од омилените турски деликатеси – прекрасната Шамбала

Шамбали, една од најпопуларните турски колачи , потекнува од Измир, каде што се продава на речиси секој агол, од улични тезги до најпочитуваните локални слаткарници.

Тоа е погуста и поцврста верзија на подеднакво саканата торта ревани, уште едно ремек дело на турската кујна и има поинтензивен вкус. Она што му дава конзистентност на шамбали е секако гризот, покрај кој главни состојки се млекото или јогуртот и секако шеќерот.

Иако е многу калоричен, нема да зажалите многу откако ќе го подготвите бидејќи едноставно е маѓепсан и освежувачки колач.

Состојки

Кора:

200 грама шеќер
250 мл млеко
400 грама гриз
½ лажичка прашок за пециво

Сируп:

200 грама шеќер
250 милилитри вода
4 супени лажици сок од лимон

Декорација

бадеми по желба


Подготовка:

Во длабок сад измешајте ги шеќерот и млекото, па добро изматете. Потоа додадете гриз и прашок за пециво и продолжете со матење со миксер на најмала брзина или со обичен блендер. Кога ќе добиете компактна смеса, истурете ја во калап обложен со хартија за печење, па протресете ја да се изедначи. Покријте и оставете го да отстои еден час за гризот да го впие млекото.

Додека го чекате тоа, измешајте ги водата и шеќерот во тенџере, а потоа измешајте на средна топлина додека не се раствори шеќерот. Потоа истурете сок од лимон и варете додека мешате. Откако ќе зоврие, варете го со мешање уште пет до десет минути, па оставете го на страна да се излади.

Се става кората да се пече во рерна загреана на 180 степени. По 10 минути извадете го и исечете го на неколку места како што обично се прави со баклавата, притиснете ги бадемите врз колачот, па вратете го да се пече уште најмалку половина час.

Извадете го кога ќе добие темна златножолта нијанса, прелијте го со сирупот и оставете да се излади на собна температура. Потоа ставете го во фрижидер и уживајте во ова брзо задоволство со денови.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име