Дома Твој готвач Кифлички со кисела павлака, меки и вкусни

Кифлички со кисела павлака, меки и вкусни

2691
0

Солени закуски одлични за појадок, ужина или вечера.


Состојки:

550 гр брашно,

1 сув квасец,

1,5 лажички прашок за пециво,

1 белка од јајце,

1 лажица шеќер,

250 мл млеко,

30 гр путер,

80 гр кисела павлака.

За премачкување:

1 жолчка од јајце,

малку вода,

семиња, по желба.

Подготовка:

Измешајте го брашното со сите суви состојки. Млекото и путерот загрејте ги додека не станат млаки, па во смесата додајте го брашното како и белките и павлаката и сè убаво измешајте. Оставете го да одмори 30 минути.

Подгответе плех обложен со хартија за печење. Тестото ставете го на набрашнета површина, направете го да не се залепи и поделете го на два еднакви дела.

Двата дела посукајте ги ги во колку што е можно поголем круг, па исечете ги на триаголници со саканата големина. Завиткајте ги од поширокиот дел кон потенкиот и ставете ги на плех. Оставете да отстои 20 минути.

Загрејте ја рерната на 200 степени. Кифличките премачкајте ги со мешавина од жолчка и малку вода, посипете ги со семки по желба и печете 20-25 минути.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име