Дома Твој готвач Проја подготвена по стар рецепт е најздравата замена за леб

Проја подготвена по стар рецепт е најздравата замена за леб

1706
0

Пченкарното брашно е исклучително здраво бидејќи го намалува холестеролот и високиот крвен притисок, добро е за варење, а поради цинкот го зајакнува имунолошкиот систем.

Проја по оригинален, стар рецепт со пченкарно брашно е здрава и штити од многу болести.
Пројата подготвена по стариот, домашен рецепт на нашите баби, стана вистински гурмански деликатес во овие модерни времиња. Порано пројата беше омразена, бидејќи пченкарното брашно најмногу се користеше поради сиромаштија, но денес ужива статус на здрава, домашна храна.

Проја е здрава бидејќи се базира на пченкарно брашно
Пченкарното брашно не содржи глутен, но има големо количество влакна, протеини и антиоксиданси. Затоа, лесно се вари и го подобрува варењето. Исто така, пченкарното брашно е ризница на ниацин, тиамин, рибофлавин, пантотенска киселина, фолна киселина и витамини Б6, Е и К. Покрај тоа, содржи каротеноиди, голем број на амино киселини и минерали како цинк, големи количини на железо , магнезиум, фосфор, калиум, бакар, манган и селен. Жолтото пченкарно брашно е извор и на цинк, кој содржи ензими важни за регулирање на генската активност во клетките, го зајакнува имунитетот и влијае на антиоксидантните ензими, кои ги складираат клеточните мембрани во ДНК. Пченкарното брашно содржи и бета-каротен, кој го зајакнува имунолошкиот систем и го стимулира производството на црвени крвни зрнца.

Пченкарното брашно го намалува крвниот притисок и го подобрува варењето
Употребата на пченкарно брашно го намалува холестеролот. Исто така, го забрзува варењето и варењето, помага при тврда столица и хемороиди и спречува рак на дебелото црево . Поради големата количина на антиоксиданси, корисен е за општото здравје и спречува развој на многу болести, заедно со кардиоваскуларни и дијабетес. Пченкарното брашно е нискокалорично и го забрзува метаболизмот. Поволно делува и на кожата. Бидејќи содржи фолна киселина, добро е и за анемија, ги зајакнува коските и ја подобрува функцијата на бубрезите кај луѓето со дијабетес. Неговиот недостаток е големата количина на јаглени хидрати.

Проја, стар рецепт на нашите баби

Потребно:

пченкарно брашно (крупно мелено, 400 гр.)
вода (млака, 220 ml)
прашок за пециво (пола кесичка) не е користен претходно, но можете да додадете
маснотии или сончогледово масло за подмачкување на тавата

Подготовка:


Истурете млака вода и сол во пченкарното брашно. Масата треба да биде ретка, но погуста отколку за палачинки. Сите состојки убаво измешајте ги, па истурете ги во подмачкана тава. Се пече во рерна на 220 степени, до 30 минути, кога кората треба да зарумени. Кога ќе се извади од рерната, испрскајте со вода и покријте го со чиста крпа. Кога ќе се излади, исечете ги на коцки и послужете наместо леб. Во тестото можете да додадете сирење, јогурт или јајца, како и сечкана храна како краставици или пиперки.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име