Летото одамна го нема, но сепак, многу луѓе никогаш претходно не биле спречени да пијат топли пијалоци на терасите на кафулињата.
Но, ситуацијата со пандемијата на коронавирус принуди многумина да имаат мали куќни собири. Без разлика дали сте од оние кои се „кријат“ од вирусот или од оние похрабрите, пониските температури наскоро ќе не одведат сите во затворен простор. Тоа значи дека ќе апсорбираме помалку сончева светлина и дека мора да бараме витамин Д преку храната.
Витаминот Д игра клучна улога во апсорпцијата на калциум и фосфор, кои се неопходни за здравјето на нашите коски и заби. Во продолжение ви пренесуваме пет намирници богати со витамин Д на кои можете да се обратите кога ќе го „паузирате“ сонцето.
Жолчка
Една поголема жолчка е 10% од препорачаната дневна доза на витамин Д. Ако направите омлет од три јајца, сте внесле 30% од дневниот нос со витамин Д, а ако додадете зелена боја, печурки или некој друг зеленчук во тоа, вие само добивате.
Лосос
Сто грама лосос ќе ве снабди со препорачаната дневна доза на витамин Д. Затоа, доколку изберете лосос за вечера или ручек со доза свеж или бланширан зеленчук, нема да погрешите.
Конзервирана риба
Ако немате време да подготвите ручек или вечера, конзервираната туна, сардини, харинга или скуша се совршен избор. Сите три риби се богати со витамин Д, а можете да ги подготвите во форма на салата измешана со свеж зеленчук и млечни производи.
Печурки
Печурките се богати со витамин Д. Само една шолја печурки содржи 46% од препорачаниот дневен внес на витамин Д. Нивната предност е што можете да ги направите на различни начини и да ги вклучите во менито неколку пати неделно без да ви биде здодевно.