Можеби не го знаете, но во народната медицина долго време се користи и за зајакнување на имунитетот и за лекување на респираторни проблеми.
Ренот е растение од семејството на зелка. Потекнува од Југоисточна Европа и северна Азија (каде и денес дивината расте во природата). Се одгледува поради ароматичниот корен кој е добар извор на витамин Ц. Наједноставниот начин е да се излупи и ренда коренот на рен. Најчесто се служи со варено говедско месо.
Она што многумина не го знаат е дека рен е исто така повеќе од корен зеленчук што повремено ќе го искинете од градината или ќе го купите на пазар. Ренот е и природен антибиотик со силно антибактериско дејство. Можеби не сте знаеле, но во народната медицина долго време се користи за зајакнување на имунитетот и за лекување на респираторни проблеми, особено кашлица, белодробни заболувања и респираторни инфекции.
Освен тоа, ренот е познат во светот на лековитите билки како оној кој ја поттикнува работата на цревата и желудникот, како и на жолчката, црниот дроб и панкреасот, поради што долго време се користи за чистење на телото и кожата. Неговите позитивни ефекти се забележани и при болести на уринарниот систем, третман на камења во бубрезите, а нашите предци го користеле и за ублажување на ревматизам и артритис.
На пазарот има готови производи со овој зачин, како кисел рен, крем сос и рен во прав, а можеби е дојдено време да не го користите исклучиво како зачин со месо… Проценете сами.
Дали знаевте за сите негови здравствени придобивки?
Сос од рен
Состојки:
околу 200 гр корен од рен
2-3 лажици јаболков оцет
многу ладна вода
сол
Подготовка:
Излупете го коренот од рен и исечете го на коцки.
Ставете ги во блендер. Посолете и додадете вода за да ги покрие сечилата на блендерот. Вклучете го блендерот. Ренот мора да биде ситно сецкан. Доколку е потребно, додадете уште вода.
На крај додадете го јаболковиот оцет. Оцетот делува како конзерванс и антиоксиданс (спречува расипување и потемнување на сосот).
Во вака приготвениот сос можете да додадете мајонез или павлака. Чувајте го во фрижидер пред послужување.