Рецепт за највкусни медењаци
Домашни медењаци во кои можете да уживате со чај или млеко.
Состојки:
350 гр брашно,
1 морско оревче,
2-3 лажици мед,
1 лажичка цимет,
100 гр мелени ореви,
2 лажици рум,
2 јајца,
200 гр шеќер,
150 гр путер,
1/4 кесичка прашок за пециво,
За премачкување:
1 белка од јајце
Подготовка
Додадете брашно во прашокот за пециво и добро измелете го заедно со путерот исечкан на парчиња.
Додадете шеќер, јајца, рум, мелени ореви, цимет, мед, рендано морско оревче и сè добро соединете.
Тестото мора да отстои на ладно место најмалку еден час, а потоа формирајте поголема кора околу еден сантиметар кои ќе ги исечете со помала чаша на парчиња со големина на орев.
Обликувајте топчиња, ставете ги на плех обложен со хартија за печење, премачкајте ги со белки и украсете со половина орев по желба.
Се пече на 220 степени околу 15 минути.