Постојат бројни здравствени придобивки од храната богата со растителни влакна. Богати се со антиоксиданси, задржуваат чувство на ситост подолго и го регулираат варењето на храната.
Диетата богата со растителни влакна го намалува нивото на холестерол и шеќер во крвта, спречува хемороиди и рак на дебелото црево и се користи за лекување на запек. Бидејќи тие нè прават сити, ни помагаат полесно да ослабиме и се неизбежен дел од здравата исхрана.
Повеќето луѓе не добиваат доволно влакна преку нивната секојдневна исхрана. На жените им требаат најмалку 25 грама влакна на ден, а на мажите од 30 до 38 грама.
За среќа, вашето тело е во состојба да сигнализира само кога нема влакна. Еве неколку сигурни знаци дека телото е исцрпено од овие важни хранливи материи:
Лошо варење
Висок холестерол
Високи нивоа на шеќер во крвта
Дебелината
Извор на влакна:
Најдобар извор на влакна се сите видови мешунки и мешунки, како и сливи, смокви и бобинки. Влакна се наоѓаат и во зелен лиснат зеленчук, моркови, печурки, тикви, компири, пченка, артишок, аспарагус, овошје и цели зрна.