Дома Твој готвач Рецепт за маринирани тиквички, совршен гарнир

Рецепт за маринирани тиквички, совршен гарнир

885
0


Со маринирани тиквички во фрижидер на дофат на раката, ќе имате совршено гарнирче за риба или месо, додаток во која било салата или одлично гарнирче за мезе, како што се ролни со свежо сирење или хумус

Освежителни, миризливи и малку зачинети, маринирани тиквички убаво ги подигнуваат вкусовите во имагинативни сендвичи и добро одат со леб и скара. Најдобро од сè, подготовката не е комплицирана и не одзема многу време.

Италијанците обожаваат маринирани тиквички, и честопати лесно ги скараат пред да ги стават во мешавина од масло, оцет и билки, но исто така се одлични сурови – најдобро исечени на тенки парчиња.

Состојки за маринирани тиквички:

3 тиквички средни
2 лажички сол
300 мл оцет
250 мл маслиново масло
5 чешниња лук
2 лажички оригано
2 лажички сушен магдонос
1 лажичка чили или пипер

Подготовка:

  1. Излупете тиква и исечете на кругови половина сантиметар, посипете ја со половина лажица сол и оставете да отстои половина час.
  2. Во тенџерето истурете маслиново масло, излупени, цели чешниња лук, преостаната сол, оригано, магдонос и чили. Загревајте на тивок оган, но не оставајте да зоврие. Оставете на оган неколку минути, а потоа извадете го лукот и оставете го настрана.
  3. Исцедете ги тиквичките од вишокот вода, а потоа наредете ги парчињата во тегла и нежно притиснете ги со лажица. Истурете ја маринадата и ставете по едно чешне лук во секоја тегла. Теглите чувајте ги во фрижидер и оставете ги преку ноќ. Консумирајте тиквички во рок од една недела.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име