Дома Здравје Оние над 60 години треба да избегнуваат 7 штетни навики во исхраната

Оние над 60 години треба да избегнуваат 7 штетни навики во исхраната

27
0

Оние над 60 години треба да избегнуваат 7 штетни навики во исхраната

Како што старееме, така е уште поважно да се грижиме за нашето здравје секој ден, а тоа вклучува редовна физичка активност, правилна исхрана и слично. Постојат многу здрави навики кои можат да ви помогнат да ги постигнете вашите здравствени цели, како и оние кои можат сериозно да му наштетат на вашето здравје. Група диететичари открија за Eat This, Not That кои навики во исхраната треба да ги избегнуваат луѓето во шеесеттите и постари.

Не добивате доволно пребиотици

Пребиотиците се хранливи материи кои ги хранат цревните бактерии и се клучни за одржување на здравјето на цревата и поддршка на хормоните додека влегувате во оваа нова фаза од животот, објаснува диететичарот Кара Ландау. Тој додава: „Како што старееме, разновидноста на цревната микрофлора природно се намалува, што може негативно да влијае на многу аспекти на здравјето, вклучувајќи ги хормоните одговорни за ситост и регулација на телесната тежина, метаболизмот и многу повеќе“.

За поддршка на вашите цревни бактерии, вклучете храна богата со пребиотици во вашата исхрана, како што се кромид, лук, варен, а потоа изладен компир и ориз, сурова овесна каша, мешунки и леќа и јаткасти плодови како што се индиските ореви и ф’стаци.

Конзумирате премногу шеќер

Диететичарот предупредува: „Можеби звучи очигледно дека треба да го намалите внесот на шеќер, но тој често влегува во вашата исхрана повеќе отколку што мислите, од додадени шеќери во готовите сосови и преливи, до засладени пекарски производи. Списокот на намирници кои содржи скриени шеќери е бескрајно“.

За да го спречите ова, секогаш проверувајте ја листата на состојки пред да купувате и обидете се да избегнувате производи каде што шеќерот (или неговиот еквивалент) е меѓу првите состојки.

Не внесувате доволно омега-3 масни киселини и растителни стероли

„Наместо само да се фокусираме на елиминирање на одредени видови храна, важно е да размислите за хранливите материи што му се потребни на телото за оптимално да функционира“, истакнува Ландау во „Јади ова, а не тоа“. Со промената на нивото на хормоните се намалува и нивната кардиопротективна функција. Затоа е важно да се консумираат повеќе здрави омега-3 масни киселини, а во случај на покачено ниво на холестерол, да се консумира храна со додадени растителни стероли.

Масни диви фатени риби, алги и, во помала мера, растителна храна, како што се семето од коноп, оревите и семето од лен се добри извори на омега-3, како и производите збогатени со овие хранливи материи.

Не внесувате доволно протеини

Внесот на протеини е важен на која било возраст, но со возраста станува уште поклучен. „Протеините помагаат во одржувањето на мускулната маса, силата, здравјето на коските и се корисни за регулирање на телесната тежина“, вели диететичарот Кортни Д’Анџело. Тој додава дека „луѓето постари од 60 години се поподложни на губење на мускулната маса, а недоволниот внес на протеини може да го забрза овој процес“.

За да се обезбеди доволен внес, вклучете храна како што се јајца, лосос, говедско месо на пасишта, пилешко и мисирка во вашата исхрана. Можете исто така да додадете некој вид протеински прав во утринското кафе или овесната каша за да го започнете денот со здрава доза на протеини.

Не пиете доволно вода

Една од најчестите грешки во шеесетите е недоволното внесување течности. „Како што старееме, чувството на жед се намалува“, вели диететичарот Лиза Јанг. Ова е причината зошто луѓето во шеесеттите страдаат од дехидрација почесто од помладите. Важно е да се грижите за доволен внес на вода, дури и ако не чувствувате жед.

Јадете доцна навечер

Многумина не се свесни дека доцните ноќни оброци може да имаат негативно влијание врз здравјето, дури и кога станува збор за поздрава храна.

„Јадењето во доцните часови често се поврзува со внесување на ултра преработена храна и може да биде проблематично бидејќи прејадувањето во вечерните часови може да доведе до зголемување на телесната тежина, промена на шеќерот во крвта и зголемен ризик од дијабетес, особено кај постарите лица“, предупредува Јанг.

Генерално имате диета со малку влакна

Една од најлошите навики во исхраната е недоволниот внес на влакна, бидејќи влакната се неопходни за здрав дигестивен систем и целокупното здравје.

„Погрижете се да добивате доволно нерастворливи влакна за да одржувате редовно варење и растворливи влакна, кои ги хранат корисните бактерии во цревата, ја подобруваат апсорпцијата на хранливи материи, го намалуваат воспалението и имаат позитивен ефект врз расположението“, советува Ландау.

Добри извори на влакна се бобинки, овесни снегулки, јаболка, грав и наут – обидете се редовно да ги вклучувате во вашата исхрана.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име