За да не се здебелите и полесно да ја сварите храната: Пред печење и мрсна храна задолжително испијте го ова
За да спречите таложење на масни наслаги за време на празниците и да помогнете во варењето на храната, испијте чаша разреден јаболков оцет пред јадење.
Самата Викторија Бекам тврди дека јаболковиот оцет е еден од триковите кои ги користи за да го забрза метаболизмот и да му помогне на телото да ги исчисти мастите. Таа пие јаболков оцет наутро, но експертите велат дека е добро време да се пие пред калоричен оброк.
Придобивките од водата со јаболков оцет:
го подобрува варењето
го намалува шеќерот во крвта
го намалува нивото на холестерол
го намалува нивото на триглицериди
се бори со слободните радикали
може да помогне во губење на тежината со зголемување на ситостафото: Shutterstock
Како да се подготви:
Во чаша од 250 мл млака вода додадете чаша јаболков оцет. Овој мешан напиток пијте го наутро или пред јадење.
Гастроентерологот д-р Перишиќ вака зборуваше за јаболков оцет:
“Јаболков оцет, иако е кисел, кога практично по неколку сантиметри ќе влезе во усната шуплина, неговата содржина станува алкална. А го нема тоа штетно кисело дејство. Многу е освежувачки”, вели професорот кој раскажа како го оживуваше кога се враќаше многу уморен од моменти:
„ По половина час бев целосно „свеж“. Јаболковиот оцет многу го обновува телото “.
Тој истакна дека носи бројни придобивки за целиот организам.
„Јаболков оцет го подобрува функционирањето на цревата, бубрезите, мочниот меур, кожата и целиот респираторен систем . Оцетната киселина во јаболковиот оцет спречува киселината да го напушти желудникот. На тој начин храната полесно се вари без појава на рефлукс, надуеност и гасови, а се смирува и горушицата“, објаснува гастроентерологот.
Доктор Перишиќ нагласува дека најдобро е да се зема со мед , што речиси никој не го прави, туку го консумира без ништо.
„ Се зема неразреден, 30-40 мл, но се додава малку мед . И не само поради вкусот, туку и поради антиинфламаторното дејство што го има медот. Киселината од јаболковиот оцет ни ја обновува слузокожата. е храна за нив“, вели д-р Воја.
.