За оваа супа се вели дека е природен лек за варење, а сите состојки за неа веќе ги имате дома
Прежганка, позната и како ајнпрен супа или ампер супа, е јадење кое некогаш се подготвувало во секое домаќинство, а денес не се разликува по ништо. Има статус на домашен лек, па бабите често го подготвуваа кога бевме болни, а денес е и популарен лек за мамурлак.
Ова јадење доаѓа од Германија и првично се нарекува Einbrennsuppe. Зборот „einbrennen“ може да се преведе како „пржена“, а некогаш оваа чорба се служела како појадок за фармерите на југот на Германија, но и во Австрија и Швајцарија.
Едноставна супа направена од состојки кои веќе ги имаме дома
Најдоброто кај оваа супа е што се подготвува многу брзо и со состојки кои сите ги имаме секогаш дома, а можете да и додадете и некои други состојки по желба и на тој начин да го збогатите вашиот оброк. Ќе ви требаат само неколку состојки за класичен еинпрен или тост:
сончогледово масло
мазно брашно
слатка црвена пиперка
вода
сол
бибер
јајца
Како се подготвува
На загреаното масло ставете го брашното и мешајте на тивок оган додека не добие златножолта боја. Тргнете ја тавата од оган, додадете ја слатката црвена пиперка, промешајте и веднаш покријте ја со вода. Посолете, побиберете, вратете го на оган и оставете да зоврие.
Во сад измешајте ги јајцата со вилушка и полека истурете ги во супата, мешајќи со жица за да се скрши јајцето на парчиња. Гответе уште пет минути во полупокриена тава. Послужете ја супата уште топла.