НЕМА ПОДОБАР РЕЦЕПТ: Највкусна и најсочна посна САРМА за Свети Никола
Нема да најдете вкус за повкусна посна славска сармица
Неопходно е:
листови од кисела зелка
150 гр леќата
100 гр ориз
1 мал целер
1 морков
1 мал компир
мелен пипер
издробена лута пиперка по желба
бибер, така
1 главица лук
1 главица кромид
магдонос
2 лажици ајвар
маслиново масло
ловоров лист
Подготовка
На масло пропржете ситно сечкан кромид, па додадете рендан морков и пропржете. Додадете сецкан корен од целер и лук. Кога сè малку ќе зоврие, додадете црвена мелена и изматена лута пиперка по желба. Додадете измиен ориз и хељда, ајвар, магдонос, бибер и сол.
Ако сакате, додадете сув зачин. Изедначете сè. Измијте ги листовите зелка ако се презрели и отстранете го тврдиот дел од листот. Додадете полна лажица фил и завиткајте го сармето.
Се редат вертикално, извитканиот дел оди до работ на тавата. Наредете во круг колку што може. Исечете ја средината на зелката и ставете ја на средината на тавата.
Врз сармата додадете малку изматена и слатка павлака и околу 50 мл маслиново масло. Ставете го ловоровиот лист и истурете вода да кисне. Гответе на тивок оган околу 2 часа.