Дома Твој готвач Колач со суво грозје и брусница

Колач со суво грозје и брусница

9
0

Неодоливо едноставни и вкусни кекси

Колачите се прекрасно уживање што носи радост во секоја прилика. Овој едноставен, но неверојатно вкусен рецепт за кекси е совршен за секојдневно печење. Со неколку основни состојки и едноставен процес, можете да уживате во овие вкусни колачи за кратко време. Без разлика дали сте почетник пекар или искусен професионалец, овој рецепт сигурно ќе стане главен во вашата кујна.

Состојки

2 јајца

100 гр шеќер

1 лажичка ванилин шеќер

Нотка сол

80 гр путер

130 гр урда (или крем сирење)

150 гр брашно

1 лажичка прашок за пециво

80 гр сушено(грозје и брусница)

Чекор-по-чекор инструкции:

  1. Подгответе ги состојките

Загрејте ја рерната на 180°C

Скршете ги двете јајца во длабок сад.

Додадете прстофат сол , шеќер и ванилин шеќер . Темелно измешајте со лажица додека убаво не се соедини.

  1. Комбинирајте ги влажните состојки

Растопете го путерот на пареа или директно на шпоретот.

Додадете го растопениот путер во смесата со јајца и мешајте додека не се соедини добро.

Додадете ја урдата (или крем сирењето) во смесата и измешајте темелно.

  1. Подгответе ги сувите состојки

Брашното заедно со прашокот за пециво просејте го низ сито за да се отстранат сите грутки.

Постепено додавајте ја смесата од просеаното брашно на влажните состојки, непрекинато мешајќи со шпатула додека не се формира густо, мазно тесто.

  1. Додајте ги

Сувото овошје , осигурувајќи дека е рамномерно распоредено низ тестото.

  1. Печете

Калапот за печење со големина 23×11 cm (или слична големина) намачкајте го со малку омекнат путер.

Префрлете го тестото во подготвениот плех, измазнувајќи ја површината со шпатула за рамномерна распределба.

Печете во загреана рерна 35-40 минути или додека чепкалка вметната во центарот не излезе чиста.

  1. Завршни допири

Откако ќе се испече, извадете ги кексите од рерна и оставете ги малку да се изладат.

Посипете малку шеќер во прав врз кексите за сладок допир.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име