Најдобрата посна мешавина за пржење: Рибата и зеленчукот ќе бидат крцкави, нема да впијат ни капка масло!
Пржено месо или тиквички, односно модар патлиџан со прелив, помфрит и сезонска салата според многумина се најубавиот ручек.
Но, бидејќи месото, јајцата и млечните производи не смеат да се конзумираат во посни денови (среда и петок) и периоди на големи црковни пости, често имаме дилема како да го испржиме зеленчукот на пареа и да го направиме вкусен како кога се виткаат во јајца и брашно и презла.
Истата смеса можете да ја употребите за подготовка на пржена риба, но количината на куркума треба да ја преполовите и да додадете сладок пипер.
Состојки:
150 гр. густин
50 гр пченкарно брашно
една лажичка куркума
половина лажичка сол
половина лажичка прашок за пециво
100 мл. кисела вода
Подготовка:
Во сад измешајте ги густинот, пченкарното брашно, солта, куркумата и прашокот за пециво и сè убаво измешајте. Во оваа смеса најпрво валкајте го целиот сварен зеленчук што сакате да го испржите.
Доколку планирате да ја пржите рибата, ставете половина лажичка куркума и половина лажичка пипер во мешавина од згуснувачи, пченкарно брашно и сол, па во оваа смеса превртете ја рибата.
Потоа истурете ја киселата вода во останатиот дел од смесата, добро измешајте ја со лажица за да нема грутчиња и повторно виткајте го зеленчукот, односно рибата во оваа смеса, која е малку погуста по конзистентност од смесата за палачинки.