Дома Здравје Седум популарни намирници кои треба да ги јадете помалку бидејќи го забавуваат...

Седум популарни намирници кои треба да ги јадете помалку бидејќи го забавуваат вашиот метаболизам

10
0

Седум популарни намирници кои треба да ги јадете помалку бидејќи го забавуваат вашиот метаболизам

МНОГУ луѓе знаат дека метаболизмот е многу важен за губење на тежината и целокупното здравје. Иако метаболизмот е под влијание на фактори како што се генетиката и возраста, исхраната исто така може да биде важна за неговото правилно функционирање. За жал, многумина од нас развиле лоши навики во исхраната, кои несвесно влијаат на забавување на метаболизмот, а со тоа и зголемување на телесната тежина.

Група експерти за порталот SheFinds издвои неколку намирници кои треба да ги консумирате што помалку како што стареете и обезбеди одлични и здрави алтернативи во вид на храна и пијалоци кои можете да ги вклучите во вашата исхрана.

Слатки

Слатките доаѓаат во многу облици и вкусови, како што се овошни гуми или чоколадни пралини, но тие можат да предизвикаат скок на шеќерот во крвта што доведува до зголемено производство на инсулин. Ова може да го забави метаболизмот и да доведе до акумулација на маснотии.

Нутриционистката Мери Сабат објаснува дека слатките често содржат големи количини шеќер и вештачки состојки, но многу малку влакна. „Без доволно влакна, цревната микрофлора може да стане неурамнотежена што може да предизвика дигестивни проблеми, воспаление и побавен метаболизам“.

Ароматизиран јогурт

Иако често се рекламираат како здрава и удобна закуска, јогуртите со додадени шеќери и вештачки вкусови можат негативно да влијаат на метаболизмот. Високата содржина на шеќер може да промовира отпорност на инсулин и да ги наруши метаболичките процеси. Нутриционистката Лиза Ричардс предлага да изберете обичен грчки јогурт без додаден шеќер и да го засладите со природни адитиви како свежо овошје или мед.

Бел леб

Белиот леб, направен од рафинирано брашно, е поврзан со побавен метаболизам бидејќи содржи висок гликемиски индекс кој го стимулира скокот на инсулинот. Рафинирањето ги отстранува влакната и есенцијалните хранливи материи, што го прави белиот леб хранливо слаб.

Нутриционистот Крутика Нанавати препорачува леб направен од никнати зрна или алтернативно брашно, како бадем или киноа, бидејќи тие содржат повеќе хранливи материи и поддржуваат здрав метаболизам, пренесува SheFinds.

Мафини

Многу мафини купени во продавница, без разлика на вкусот, содржат големи количини рафиниран шеќер, преработено брашно и нездрави масти. Сите овие супстанции можат да предизвикаат ненадејни промени во нивото на шеќер во крвта, што го забавува метаболизмот на долг рок. Нутриционистката Лиза Ендрјус предупредува дека некои мафини содржат повеќе од 350 калории по парче, што ги прави калориска бомба без доволно хранливи материи.

Бисквити

Бисквитите полни со рафинирани шеќери и нездрави масти можат да придонесат за отпорност на инсулин и забавен метаболизам. Диететичарката Валерија Долбел истакнува дека бисквитите, питите и колачите „содржат многу калории од додаден шеќер и даваат мала или никаква хранлива вредност“.

Преработено месо

Преработените месни производи, како што се колбасите и саламата, се богати со заситени масти и адитиви, кои можат да предизвикаат воспаление и да го забават метаболизмот. Нутриционистката Мери Сабат препорачува свежо овошје, јаткасти плодови и грчки јогурт како поздрави алтернативи.

Житарици со многу шеќер

Популарни како опција за појадок, зашеќерените житарки често содржат големи количини на шеќер и рафинирани јаглехидрати, кои можат да го забават метаболизмот и да доведат до зголемување на телесната тежина. Нутриционистот Џеси Федер советува да изберете овесна каша, грчки јогурт со овошје или житарки од цели зрна со малку додаден шеќер како поздрави опции.

Храна и пијалоци кои го забрзуваат метаболизмот

За да му помогнете на метаболизмот, а со тоа и на телото што е можно повеќе, експертите советуваат почесто да консумирате одредени видови храна и пијалоци.

Овесни снегулки : Богати се со влакна кои го стимулираат варењето и го продолжуваат чувството на ситост, додека нивното варење бара повеќе енергија, што придонесува за забрзување на метаболизмот.

Тофу : нискокалоричен извор на протеини кој помага во регулирањето на метаболизмот и го поттикнува согорувањето на мастите. Може да се додаде во смути за екстра кремаста текстура.

Јајца : Тие се богати со протеини кои бараат повеќе енергија за варење, а со тоа го стимулираат метаболизмот. Тие исто така го зголемуваат чувството на ситост, намалувајќи ја потребата за прејадување.

Зелен чај : Еден од попопуларните типови на чај кој содржи кофеин и катехини како EGCG, кои помагаат во согорувањето на мастите и ја зголемуваат потрошувачката на енергија. Редовното консумирање може да придонесе за побрз метаболизам и подобра контрола на телесната тежина.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име