Дома Здравје Пронајдено е тајното својство на оревите: драстично делува на една од најлошите...

Пронајдено е тајното својство на оревите: драстично делува на една од најлошите болести

539
0

Пронајдено е тајното својство на оревите: драстично делува на една од најлошите болести

Иако деменцијата се покажува како исклучително отпорна на лекување со лекови, можно е во нашата исхрана веќе да се најдат корисни материи за мозокот. Новата студија на повеќе од 50.000 испитаници, објавена во списанието GeroScience, открива дека секојдневното консумирање на грст јаткасти плодови може значително да го намали ризикот од деменција.

Учесниците во истражувањето, кое беше спроведено како дел од проектот UK Biobank, покажаа дека луѓето постари од 60 години кои консумираат до 30 грама јаткасти плодови дневно имаат 16 отсто помал ризик од развој на деменција во споредба со оние кои не консумираат јаткасти плодови. Тој процент се зголемил на 17 проценти ако јаткастите плодови биле несолени, без разлика дали се сурови, сушени или печени.

Сепак, студијата покажа и одредени ограничувања. Намалувањето на ризикот е забележано само кај луѓе кои не биле дебели , кои спиеле нормално количество часови и кои не консумирале алкохол дневно или пушеле. Кај луѓето кои имале други фактори на ризик, како што се мускулна слабост или чувство на осаменост, не биле пронајдени значајни врски помеѓу консумирањето јаткасти плодови и намалениот ризик од деменција.

Деменција и јаткасти плодови: 12-неделна студија

Авторите на студијата, научниците од Универзитетот Кастиља-Ла Манча во Шпанија, истакнаа дека се потребни дополнителни истражувања за точно да се утврди дали јаткастите плодови можат да бидат ефикасна превентивна стратегија за намалување на ризикот од деменција.

„Идните долгорочни студии треба да ја испитаат ефикасноста на консумирањето јаткасти плодови како стратегија за превенција од деменција кај возрасните“, велат авторите.

Претходните истражувања укажаа и на потенцијалните придобивки од јаткастите плодови за здравјето на мозокот . Јаткастите плодови се богати со антиоксиданси и хранливи материи со антиинфламаторни својства, што може да придонесе за подобро здравје на мозокот. Во 12-неделна рандомизирана студија, истражувачите откриле дека дневната потрошувачка на кикиритки ја подобрува краткорочната меморија и вербалната флуентност кај возрасните со прекумерна тежина на средна возраст. Сепак, некои други клинички испитувања не нашле слични придобивки, поради што оваа тема останува предмет на активно истражување.

Оваа студија ги следела испитаниците во просек седум години, а во тој период вкупната стапка на деменција била 2,8 проценти. Оние кои редовно консумирале 30 грама јаткасти плодови дневно имале помали шанси да развијат деменција.

Исхраната е исто така важна

Сè уште не е јасна точната причина за поврзаноста помеѓу консумирањето јаткасти плодови и помалиот ризик од деменција, а истражувачите истакнуваат дека механизмите кои водат до различни форми на деменција сè уште остануваат непознати.

„Фармаколошките третмани за деменција досега покажаа само скромни резултати во спречувањето на прогресијата на болеста“, пишуваат истражувачите.

И покрај ова, истражувањата покажуваат дека околу 40 проценти од случаите на деменција може да се спречат или одложат со прилагодување на одредени животни навики, како што се избегнување пушење и консумирање алкохол, вежбање и намалување на социјалната изолација.

Исхраната исто така игра важна улога. Неколку систематски прегледи покажаа дека придржувањето до здрави диететски обрасци, како што е медитеранската исхрана, е поврзано со помал ризик од деменција. Неодамнешното истражување на 60.000 Британци покажа дека медитеранската исхрана може да го намали ризикот од деменција за дури 23 проценти. Понатаму, истражувањата сугерираат дека потрошувачката на маслиново масло, важен дел од медитеранската исхрана, може да го намали ризикот од смрт поврзана со деменција за 28 отсто, пишува Клик .

Иако само четвртина од испитаниците на UK Biobank редовно јадат јаткасти плодови, резултатите од студијата ја отвораат вратата за идни истражувања кои би можеле попрецизно да ги дефинираат ефектите на исхраната врз здравјето на мозокот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име