Рецепт за лепчиња – домашно пециво меко како душа
Buhtle се меко, воздушно пециво направено од тесто од квасец, кое едноставно освојува со својот сладок фил од џем. Овој рецепт обезбедува совршена комбинација на вкус и текстура и е омилен ширум светот, особено во земји како Хрватска, Србија и Унгарија.
Лепчињата се совршени со шолја од омилениот чај или кафе , а можат да бидат десерт или ужина што децата ја обожаваат.
Ако ви снемуваат идеи за домашни печива што ви се допаѓаат на мирисот на рерната, продолжете и откријте го рецептот за најмеките и најсочните лепчиња со џем!
Состојки:
За тестото:
– 500 гр брашно
– 250 мл млеко
– 100 гр шеќер
-100 гр путер (стопен)
– 2 јајца
-1 квасец (сув или свеж)
– прстофат сол
-ванилин шеќер (по избор)
За пополнување:
џем по избор (најчесто се користи џем од кајсии или малини)
За обложување:
1 јајце
шеќер во прав (по желба за посипување)
Подготовка:
Ако користите свеж квасец, растворете го во малку топло млеко со шеќер и оставете го да отстои 10 минути.
Ако користите сув, можете да го додадете директно во брашното.
Во поголем сад измешајте брашно, шеќер, ванилин шеќер и прстофат сол.
Направете бунар во средината и додадете го растопениот путер , јајцата и млекото со квасецот.
Мешајте додека не добиете мазно тесто.
Покријте го тестото со крпа и оставете го на топло место да нарасне околу 1 час или додека не се удвои во волумен.
Откако ќе нарасне тестото, замесете го и поделете го на помали делови (околу 50-60 гр.).
Секое парче тесто развлечете го, во средината ставете малку џем, преклопете и обликувајте топка.
Топчињата ставете ги во плех обложен со хартија за печење, оставајќи малку простор меѓу нив.
Покријте и оставете уште 20-30 минути да нарасне. Премачкајте ги со изматено јајце.
Печете во загреана рерна на 180°C околу 25-30 минути или додека не поруменат. Кога ќе се изладат лепчињата, посипете ги со шеќер во прав и послужете ги.