Колку квасец влегува во килограм брашно: Ова е точната количина со која успева секое тесто
Совети од искусни домаќинки за меко и воздушесто пециво
Количината на квасецот зависи од тоа дали користите сув или свеж квасец, како и од количината на брашно што ќе го користите.
Ако имате добар рецепт, се што треба да направите е да ја следите количината на состојки. Мора да ги додадете точно како што е наведено во рецептот, но мора да бидат и на собна температура, освен оние што треба да бидат топли.
Постојат две состојки кои сигурно ќе помогнат вашето тесто секогаш да излегува совршено , а тоа се јогуртот и оцетот. Јогуртот ќе помогне производите од тестото да бидат меки, а оцетот ќе помогне тестото побрзо да нарасне.
Дали знаевте колку квасец треба да додадете во тестото? Количината на квасецот зависи од тоа дали користите сув или свеж, како и од количината на брашно што ќе го користите, а тоа не го знаеле многу домаќинки кои се почетници.
Во 1 кг брашно се додава цела коцка квасец (т.е. 42 гр.), кое мора да се промеша во топла вода или млеко. Се додава шеќер и се остава да се активира околу 10 минути.
Доколку немате свеж квасец, можете да користите и сув квасец, во тој случај на 1 кг брашно се додаваат околу 20 гр сув квасец или 2 кесички.