Се топи во устата и нема ништо подобро и поедноставно, најдобрата мрзлива пита со јаболка се прави на старомоден начин
Најдобар рецепт за мрзливи пита?
Мрзливата пита е лесна за подготовка и на сите млади домаќинки им препорачуваме да го пробаат овој бабински рецепт.
Состојки (1 чаша = 2 дл):
За бисквитот:
6 големи јајца (или 8 средни)
1 чаша млеко
1 чаша масло
4 чаши брашно
2 прашоци за пециво
рендана кора од лимон
1,5 чаши шеќер
За пополнување:
1 кг јаболка
цимет
1 чаша шеќер
трошки од леб (презла)
Друго:
6 лажици домашен мармалад (од сливи или јаболка)
шеќер во прав за посипување
Подготовка:
Одделете ги белките од жолчките. Изматете ги белките додека не се стегнат, а жолчките изматете ги со шеќерот. Измешајте брашно со рендана кора од лимон, млеко и масло, додадете снег од белка и измешајте. Потоа додадете ги жолчките и на крајот 2 прашоци за пециво.
Сè убаво измешајте и поделете ја смесата на два дела. Еден дел од смесата истурете го во намрсена и лесно набрашнета тава и печете во загреана рерна на 180°C точно 10 минути.
Во меѓувреме измијте ги и изрендајте ги јаболката. Се меша со шеќер, цимет и малку лебни трошки (околу 100 гр.).
Полупечениот пандишпан извадете го од рерна, премачкајте го со домашен или купен мармалад од сливи или јаболка. Премачкајте го филот со рендано јаболко и прелијте го со остатокот од подготвената смеса. Смесата израмнете ја со лажица.
Вратете ја во рерна уште 30 минути додека убаво порумени. Послужете попрскано со шеќер во прав.