Дома Твој готвач КУЛИНАРСКА ТАЈНА: Зошто состојките за правење колачи и торти треба да бидат...

КУЛИНАРСКА ТАЈНА: Зошто состојките за правење колачи и торти треба да бидат на собна температура

385
0

КУЛИНАРСКА ТАЈНА: Зошто состојките за правење колачи и торти треба да бидат на собна температура

ПЕЧЕЊЕТО е наука и секој детал е важен. Едно од најважните правила што мора да ги почитуваат домашните пекари е употребата на состојки на собна температура. Иако на некого тоа му изгледа како непотребен чекор, зад сè има наука и легитимна причина.

  1. Зошто е важна собна температура?

Температурата игра клучна улога во хемиските реакции што се случуваат помеѓу состојките. На пример, кога мешате путер и шеќер, кристалите на шеќер помагаат да се проветрува путерот со создавање мали воздушни џебови, што е од клучно значење за целокупната текстура на колачи и печива. Меѓутоа, ако путерот е премногу ладен, нема да се меша добро со шеќерот и воздушните џебови нема да се формираат правилно.

Слично на тоа, многу рецепти за печење бараат да се додадат јајца во смесата. Јајцата помагаат да се врзат состојките и да се обезбеди структура на финалниот производ. Но, кога јајцата се ладни, тие можат да предизвикаат стврднување на путерот или другите масти користени во рецептот, што ќе го отежне успешното врзување.

  1. Путер на собна температура

Путерот е една од најчестите состојки што се користат во печењето и рецептите често бараат омекнат путер или путер на собна температура. Тоа е затоа што путерот на собна температура полесно се меша со другите состојки, што резултира со помазна и поконзистентна текстура на финалниот производ.

Шеќерот не е ништо друго освен милијарда мали кристали со назабени рабови. Кога ќе се измешаат и изматат заедно со путерот, рабовите на кристалите во путерот издлабуваат мали воздушни џебови. Ако путерот е премногу ладен, кристалите на шеќер не можат да навлезат низ тврдиот путер, што резултира со значително помалку заробен воздух и потежок и погуст финален производ.

За да го загреете путерот на собна температура, извадете го од фрижидер еден час пред да започнете со рецептот. Ако ви се брза, ставете го путерот на чинија во близина на рерната додека го користите за нешто друго или исечете го на мали парчиња и оставете го да отстои на тезга 15 до 20 минути.

Загревањето путер во микробранова печка за побрзо омекнување генерално не се смета за добра идеја бидејќи може да се стопи и да стане мрсно, што негативно ќе влијае на финалниот производ.

  1. Јајца на собна температура

Јајцата се честа состојка во рецептите за десерти и колачи, а многу рецепти бараат јајца на собна температура. Жолчките полесно се раздвојуваат на собна температура, а тоа им овозможува порамномерно мешање со белките и другите состојки, што резултира со помазна и подеднаква текстура на финалниот производ.

Јајцата на собна температура се особено важни во рецептите со висока содржина на маснотии, како што е чизкејкот, бидејќи ладните јајца може да предизвикаат стврднување на мастите, што резултира со заматено тесто и нерамна текстура.

Иако не сите рецепти за јајца бараат печење на собна температура, генерално е добра идеја да ги користите за производи за кои е потребна меки текстура, како и повеќето колачи. Јајцата на собна температура ќе постигнат значително поголем волумен при мешање, што е особено важно во рецептите за бисквити, но и за бројни други десерти и пекарски производи.

  1. Други млечни производи

Многу рецепти за колачи или колачи кои започнуваат со путер на собна температура исто така бараат млечни состојки како млеко, павлака и јогурт. Процесот на емулгирање започнува со путер, шеќер и јајца, а продолжува со останатите состојки.

Доведувањето на сите состојки на собна температура може да биде клучно за постигнување на совршен финален производ со лесна и воздушна текстура. За да ги доведете сите млечни состојки на собна температура, извадете ги од фрижидер еден час пред да започнете со печење.

  1. Трпение и внимание

Печењето колачи и други пекарски производи е наука која бара внимание на деталите, трпение и љубов за создавање вкусни задоволства. Иако печењето може да биде предизвик, може да биде и неверојатно наградувачко, особено кога ќе ја видите радоста што вашите креации им ја носат на другите.

Се надеваме дека разбирањето на правилните техники за печење и хемијата ќе ви помогне да постигнете совршени колачи секој пат. Затоа, повелете, ставете престилка, загрејте ја рерната и испечете нешто вкусно!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име