Дома Здравје Намалете го холестеролот на здрав начин: Овие 3 овошја ќе имаат корисен...

Намалете го холестеролот на здрав начин: Овие 3 овошја ќе имаат корисен ефект врз вашето здравје

716
0

Намалете го холестеролот на здрав начин: Овие 3 овошја ќе имаат корисен ефект врз вашето здравје
Тие се богати со влакна, здрави масти и антиоксиданси, помагаат во регулирањето на холестеролот и го штитат вашето срце. Редовното консумирање може значително да придонесе за вашето целокупно здравје и да го намали ризикот од сериозни кардиоваскуларни болести


Високото ниво на холестерол , особено ЛДЛ холестеролот, е главната причина за кардиоваскуларни заболувања. Кога ЛДЛ холестеролот се акумулира на ѕидовите на артериите, тој формира плакета што ги стеснува крвните садови и го попречува протокот на крв. Ова може да доведе до сериозни проблеми, како што се срцев удар или мозочен удар. Со намалување на нивото на холестерол преку правилна исхрана, значително го намалувате ризикот од овие болести и го заштитувате вашето здравје на долг рок.

Есента е идеално време за уживање во сезонско овошје кое не само што е вкусно, туку позитивно влијае и на вашето здравје, особено кога станува збор за намалување на холестеролот. Доколку сакате природно да го намалите нивото на „лошиот“ ЛДЛ холестерол, вклучете ги овие есенски овошја во вашата секојдневна исхрана, тие се богати со влакна, антиоксиданси и хранливи материи кои го поддржуваат здравјето на срцето.

Јаболка: влакна и антиоксиданси за здрави артерии
Јаболката се извор на растворливи влакна, особено пектин, кој се врзува за холестеролот во цревата и го помага неговото излачување од телото. Ова влакно ефикасно го намалува нивото на ЛДЛ холестеролот, а во исто време не влијае на „добриот“ ХДЛ холестерол. Јаболката исто така содржат полифеноли, антиоксиданси кои ја намалуваат оксидацијата на ЛДЛ холестеролот, спречувајќи формирање на наслаги на ѕидовите на артериите .

Така, јаболката придонесува за зачувување на здравјето на крвните садови и го намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања. Тие се идеална закуска – можете да ги јадете свежи, но и да ги додадете во салати, смути или да ги печете во рерна со малку цимет за здрав десерт. Можете исто така да комбинирате јаболка со јаткасти плодови или јогурт за дополнителен внес на протеини.

Киви: Витамин Ц и влакна во борбата против холестеролот
Кивито е вистинска ризница на витамини и влакна, а особено е забележлива по високата содржина на витамин Ц, моќен антиоксиданс кој помага да се намали холестеролот и да се спречи оксидативниот стрес. Влакната кои се наоѓаат во кивито го стимулираат варењето, помагаат да се елиминира холестеролот и да се одржуваат здрави нивоа на маснотии во крвта. Редовното консумирање киви помага да се намалат триглицеридите, друга форма на маснотии што може негативно да влијае на здравјето на срцето.

Круши: Моќта на влакна и флавоноиди
Крушите се и одличен извор на растворливи влакна, кои, како и јаболката, ја намалуваат апсорпцијата на холестеролот во цревата. Крушите содржат и флавоноиди, растителни соединенија кои имаат антиинфламаторно и антиоксидантно дејство. Овие соединенија помагаат во одржување на еластичноста на крвните садови, што го спречува таложењето на холестеролот на ѕидовите на артериите.

Јадењето круши придонесува за целокупното здравје на срцето и помага во регулирање на нивото на маснотии во крвта. Крушите се одлични свежи, но и печени, особено кога се комбинираат со јаткасти плодови и мед за здрав десерт. Можете да ги додадете и во салати или да ги комбинирате со сирење за богата и вкусна закуска.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име