Дома Твој готвач Кисел Кромид е совршен додаток на секое ЈАДЕЊЕ, а се приготвува за...

Кисел Кромид е совршен додаток на секое ЈАДЕЊЕ, а се приготвува за 10 МИНУТИ

865
0

Кисел Кромид е совршен додаток на секое ЈАДЕЊЕ, а се приготвува за 10 МИНУТИ – нутриционистот ги открива и ЗДРАВСТВЕНИ придобивки

Ферментираната храна е полна со пробиотски бактерии

Нутриционистката Ана Лекиќ ги советува сите љубители на здравата исхрана да не ја заборават моќта на црвениот кромид, особено во зимските месеци. Покрај тоа што е одличен додаток на различни јадења, маринираниот црвен кромид може да стане вистински хит на вашата трпеза!

Придобивките од маринираниот црвен кромид

Црвениот кромид е познат по бројните здравствени придобивки. Содржи антиоксиданси, витамини (како витамин Ц) и минерали кои го поддржуваат имунолошкиот систем и во исто време го подобруваат варењето. Со маринирање, црвениот кромид не ги губи хранливите состојки, а дополнителна корист добива од оцетот и зачините.

Ана истакнува: „Маринираниот црвен кромид е совршен начин да го зголемите внесот на зеленчук во текот на зимата . Тој додава сочност и вкус на различни јадења, а исто така обезбедува влакна, кои се неопходни за добро варење . Оцетот што се користи во маринадата помага да се одржи рамнотежата на pH во телото , додека шеќерот и солта ја истакнуваат природната сладост на кромидот“.

Рецепт за мариниран црвен кромид

За да ја подготвите оваа здрава туршија, ќе ви требаат:

  • 1 средно црвен кромид
  • 1-2 чешниња лук
  • 1/2 лажичка зрна бибер
  • 3 лажици шеќер
  • 1 лажичка морска сол
  • 120 мл јаболков оцет
  • 240 мл вода

Подготовка:

  1. Подгответе го кромидот: Црвениот кромид исчистете го и исечете го на тенки прстени. Лукот ситно исечкајте го или изгмечете го.
  2. Соединете ги состојките: Во тенџере ставете вода, јаболков оцет, шеќер, морска сол и зрна бибер. Сè добро измешајте и ставете на средна топлина додека не се растворат шеќерот и солта.
  3. Маринирање : во подготвената тегла ставете го исечканиот црвен кромид и лукот. Прелијте ја топлата маринада така што кромидот целосно да се потопи.
  4. Ладење : Оставете да се излади на собна температура, а потоа затворете ја и ставете ја во фрижидер. Најдобро е да го оставите да отстои најмалку 24 часа пред да го користите, за да можат да се впијат вкусовите.

Ана додава: „Оваа кисела туршија совршено оди со јадења со месо, салати или дури и како додаток на сендвичи. Плус, маринираниот црвен кромид може да трае неколку недели во фрижидер, што го прави одличен избор за брзи и здрави зимски оброци“.

Не заборавајте да додадете малку љубов и креативност во секој оброк. Маринираниот црвен кромид не само што е здрав, туку е и вкусен додаток кој ќе ја збогати вашата зимска трпеза!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име