Научно истражување: Само пет суви сливи дневно можат да помогнат во одржување на здравјето на коските.
Научниците тврдат дека овие слатки плодови можат да го поддржат здравјето на коските. Тоа е затоа што сувите сливи можат да ги намалат воспалителните маркери поврзани со губење на коскената маса кај жените во постменопауза.
Добро е познато дека сливите можат да помогнат во варењето, но неодамнешното истражување откри дека сливите може да понудат уште една придобивка: зајакнување на коските.
Претходните истражувања открија врска помеѓу сувите сливи и подобреното здравје на коските, но истражувачите рекоа дека новата студија е најголемата досега која ја испитува врската.
Студија: Зошто сливите го поддржуваат здравјето на коските
Еве што друго треба да знаете за истражувањето, како и други начини на кои сувите сливи можат да влијаат на вашето здравје и како можете да го вклучите сувото овошје во вашата исхрана.
За студијата, научниците регрутирале 183 жени на возраст од 55 до 75 години. На некои им било наложено да консумираат 50 грама – околу пет или шест сливи – дневно, а други да јадат двојно повеќе секој ден. Третата група не консумирала сливи. Тимот собра примероци од крв на почетокот на студијата и на крајната точка од 12 месеци.
За да проценат како потрошувачката на сливи влијае на здравјето на коските, истражувачите ги анализираа нивоата на проинфламаторни цитокини кај учесниците. Присуството на протеини сигнализира воспаление во телото.
Тимот откри дека, во споредба со луѓето кои не јаделе сливи, жените кои консумирале 50 или 100 g сливи дневно имале намалени нивоа на проинфламаторни цитокини по една година. Тоа е показател дека жените кои јадат сливи веројатно имаат и подобрено здравје на коските.
Ризница на витамини и минерали
Сувите сливи содржат многу хранливи материи кои би можеле да го објаснат нивниот можен ефект врз зајакнувањето на коските. Калиумот и магнезиумот помагаат во густината на коските , борот помага да се спречи губењето на калциум и деминерализацијата на коските, а растителните хранливи материи помагаат да се спречи оксидативното оштетување на коскените клетки.
Како да вклучите сливи во вашата исхрана?
Сувите сливи се слатки и со големина на залак, што ги прави идеални за јадење сами како ужина.
Но, тие исто така можат да додадат текстура за џвакање и излив на сладост и на други јадења:
Изгмечете ги сливите и употребете ги како замена за маснотии и шеќер во печивата,
Користете сливи за природно засладување на преливите за салата, маринадите или скарата,
Посипете парчиња сливи над салати или јадења од зеленчук како печена брокула или бриселско зелје,
Користете сливи во утринската овесна каша, јогурт, житарки или смути,
Измешајте ги со јаткасти плодови, семки и темно чоколадо за микс,
Ако сте загрижени за ефектите на сливите врз варењето, почнете со само две сливи дневно. Потоа можете постепено да ја зголемувате количината додека вашето тело се прилагодува.