Дома Здравје Најлековитата супа на светот: е 100 пати поефикасна од антибиотиците

Најлековитата супа на светот: е 100 пати поефикасна од антибиотиците

10140
0

Најлековитата супа на светот: е 100 пати поефикасна од антибиотиците

Супа од лук направена со околу 50 чешниња лук, црвен кромид и мајчина душица може да ги победи повеќето вируси на грип, настинки, па дури и вируси кои предизвикуваат повраќање, дијареа, треска, главоболка и грчеви во стомакот.

Иако медицината постојано се развива, луѓето се повеќе се свртуваат кон природата. Антибиотиците и другите лекови не секогаш „работат“ бидејќи вирусите и бактериите секој ден стануваат поотпорни и посилни.

Доброто кај лукот е што на него не влијаат мутации, промени и нови вируси – успешно се бори со сите „дојденци“. Ова се случува поради хемикалијата „алицин“ за која е докажано дека го намалува холестеролот и крвниот притисок и го спречува затнувањето на крвните садови.

Студијата на Универзитетот во Вашингтон покажа дека лукот е до 100 пати поефикасен од два од најпопуларните антибиотици во борбата против болеста, која е предизвикана од бактериите кои најчесто се одговорни за болести предизвикани од храна.

Кога ќе згмечите чешне лук, се ослободува алицин, кој заедно со другите состојки ги убива штетните организми како што се вирусите и бактериите кои предизвикуваат настинки, грип, инфекции на увото итн. И најдоброто нешто е што не му штети на телото.

Рецепт за медицинска супа од лук:

Околу 50 чешниња лук (околу 5 глави), исчистени и излупени

2 лажици путер

2 супени лажици маслиново масло

2 големи црвен кромид, сецкани

1 лажица сечкана свежа мајчина душица

6 чаши (од 250 ml) чиста пилешка супа (како основа)

1 куп свежи билки – магдонос, мајчина душица, ловоров лист (може да користите и сушени билки)

3 чаши бајат леб исечен на коцки

1 чаша густ крем

Подготовка:

  • Загрејте ја рерната на 180 степени. Исечете ги врвовите (1/3) од главата на лукот. Вака подготвениот лук прелијте го со маслиново масло и завиткајте го во алуминиумска фолија. Се пече во рерна 90 минути. Оставете да се излади.
  • За тоа време во тенџере на средна температура загрејте две лажици маслиново масло и путер. Црвениот кромид динстајте го околу 10 минути. Печениот изладен лук исцедете го од обвивката и додајте го во динстаниот црвен кромид. Измешајте, додадете сечкана мајчина душица, пилешка супа и фрлете во куп свежи билки (или користете помалку сушени).
  • Намалете ја температурата, додајте ги парчињата леб и оставете се да крчка пет минути додека лебот да омекне.
  • Извадете еден сноп со билки и добиената супа изблендирајте ја во блендер додека не добиете кремаста смеса. Повторно ставете го во тенџерето и додадете обичен крем или крем за готвење. Додадете сол и бибер по вкус.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име