Дома Твој готвач Солени стапчиња (рецепт)

Солени стапчиња (рецепт)

3943
0

Солени стапчиња (рецепт)

Идеални за грицкање.

Состојки:

2 жолчки

1,5-2 лажички сол

1 чаша (180 гр.) павлака

250 гр омекнат маргарин

500 гр брашно за сите намени

1 прашок за пециво

Повеќе:

1 јајце за премачкување

сусам за посипување

Подготовка:

1. Маргаринот се вади од фрижидер да омекне, речиси на собна температура. Измешајте ги брашното и прашокот за пециво.

2. Ставете две жолчки во голем пластичен сад (белките користете ги за друго… ) Посолете по вкус (јас користам две лажички) и павлаката и сè убаво измешајте со лажица. Сега исецкајте го омекнатиот маргарин и сè убаво измешајте со лажица.

3. На крајот се додава брашното помешано со прашокот за пециво и најпрвин убаво се меша со лажица, а потоа со рака се замесува фино, мазно тесто.

4. Работната површина посипете ја со брашно, па со сукало развлечете го тестото до дебелина од околу 1 см. Земете остар нож или оној сукало за сечење на тестото. Стапчињата исечете ги во саканата големина и ставете ги на плех обложен со хартија за печење. Ќе ви треба еден голем плех за печење.

5.Можете да ги направите и како стапчиња, не е важно. Но, ќе се согласите дека вака е побрзо и попрактично, бидејќи нема остатоци од тесто што треба повторно да се замесите и да се разреди со сукало, како кога правите топчиња.

6. Стапчињата премачкајте ги со изматено јајце, посипете ги со сусам и печете ги во загреана рерна на 200 степени 20 минути или додека убаво не поруменат.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име