ВРЕМЕ Е ЗА ДЕСЕРТ, 3 состојки за 3 минути: Оризови снегулки со чоколадо и путер
Дали сакате да јадете нешто чоколадно и здраво? Го имаме совршениот рецепт за оваа недела! Ова се оризови снегулки со чоколадо и путер. Настрана од бесмислениот врв, овие прстени се извонредно лесни за правење, а ние ветуваме дека сите ќе ги сакаат!
Оризовите снегулки се лесни и лесно сварливи, идеални за деца и луѓе со чувствително варење. Тие не содржат емулгатори, конзерванси, вештачки бои, ароми и засилувачи на вкус. Тие не содржат холестерол и имаат мала содржина на масти.
Тие првенствено се користат за појадок сами или во комбинација со други житарки и млеко, што е идеален и здрав оброк за почеток на денот. Често може да се најдат во составот на разни мусли. Може да се користат и во други јадења и десерти, мусли барови и слично.
Денес ви подготвуваме оризови снегулки на малку поинаков начин и како десерт. Во комбинација со вашето омилено чоколадо и путер, тие ќе бидат совршени да ви го засладат денот.
Тие се исто така без глутен и вегани, па оние кои се алергични на глутен, како и веганите, ќе можат да уживаат во нив.
Погледнете и како да ги направите.
Состојки:
200 гр темно чоколадо
2 лажици путер од бадем, можете да користите и друг путер по желба
25 гр оризови снегулки
Подготовка:
Во тенџере зовријте вода.
Чоколадото искршете го во мала тава, додадете го путерот и ставете го на тавче со зовриена вода за да се стопат чоколадото и путерот на пареа.
Кога ќе се растопи, тргнете го од оган и додадете ги оризовите снегулки и промешајте.
Од смесата направете прстени ако имате калапи, ако не, само направете колачиња.
Се ставаат во фрижидер да се изладат околу 1-2 часа додека не се стегнат.
Уживајте!