Дома Твој готвач Тирамису со јагоди

Тирамису со јагоди

916
0

За да го подготвите овој популарен десерт, користете јагоди наместо кафе!
Сезоната на јагоди оди рака под рака со сезоната на десерти, за која не треба да ја уклучувате рерната. Овој вкусен лажен тирамису спаѓа и во таа категорија. Ние го нарекуваме лажен затоа што бисквитите се потопуваат во сируп од јагода наместо во кафе.
И покрај промените, тој е совршен слоевит десерт кој нема да ви одземе многу време. Почнува сезоната на јагоди…

Состојки за сируп од јагода:
350 гр јагоди
4 лажици сок од портокал
2 лажици шеќер

Други состојки:
Бисквити (ќе ви требаат приближно 25 парчиња)
200 гр крем сирење
4 лажици шеќер во прав
200 гр грчки јогурт
150 гр јагоди

Подготовка на сируп:
Измијте, исчистете и исечете ги јагодите на помали парчиња. Посипете ги со сок од портокал, посипете ги со шеќер и ставете ги на тивок оган. Оставете го да крчка и повремено мешајте.
По неколку минути, кога јагодите ќе омекнат, тргнете го од оган и изматете го.
Почекајте малку да се излади, исцедете го со газа или цедилка, пренесете го во чист сад со капак и ставете го во фрижидер.

Подготовка на тирамису:
Подгответе сад за печење длабок најмалку десет сантиметри.
Измешајте маскарпоне со шеќер во прав и грчки јогурт дури не добиете крем. Измијте ги јагодите и исечете ги.
Потопете го секој бисквит во ладен сируп од двете страни. Наредете ги така што ќе го покриваат дното на садот. Премачкајте со половина од кремот и ставете половина од свечените јагоди. Повторете го целиот процес и завршете со исечени јагоди.
Ставете го во фрижидер најмалку четири часа!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име