Дома Твој готвач Крцкави сусамки, толку ЛЕСЕНИ за правење! Со сусам, шеќер и мед

Крцкави сусамки, толку ЛЕСЕНИ за правење! Со сусам, шеќер и мед

4041
0

Крцкави сусамки, толку ЛЕСЕНИ за правење! Со сусам, шеќер и мед

Сè што навистина ви треба е суров сусам, шеќер и мед.

Малку сол ќе додаде, како и малку морско оревче, путер и ванила. Малку сода бикарбона ќе помогне да се создадат мали воздушни џебови, што ќе ги направи кршливи


Додавањето мала количина сода бикарбона во врелата смеса непосредно пред истурање ќе предизвика смесата малку да се пени, бидејќи сода бикарбоната реагира со киселината од карамелизирањето на шеќерот. Ова создава меурчиња од јаглерод диоксид што помага да се добие малку полесна, попорозна текстура за кршливите, што го олеснува јадењето.

Состојки:
3/4 чаша шеќер
1/4 чаша мед
прстофат сол
1/4 лажичка мелено морско оревче
1 лажица вода
1 чаша суров сусам
1 лажичка екстракт од ванила
2 лажички несолен путер
1/4 лажичка сода бикарбона

Метод
Загрејте шеќер, мед, вода, сол, морско оревче
Ставете ги шеќерот, медот, солта, морското оревче и водата во мало (1 1/2 литар) тенџере со дебело дно. Загрејте на средна топлина и мешајте додека не се формира мазна кашеста маса. Измешајте го суровиот сусам. Сварете ја смесата од сусам
Гответе ја смесата од сусам, често мешајќи, додека смесата не добие килибарна карамела боја, околу 5 до 10 минути. Во овој момент, тргнете ја тавата од оган. Измешајте ги екстрактот од ванила и путерот.

Откако путерот целосно ќе се стопи во смесата, измешајте ја сода бикарбоната. Смесата ќе се запени малку откако ќе ја промешате сода бикарбоната, бидејќи содата бикарбона реагира со киселината од карамелизирањето на шеќерот.

Истурете ја смесата на плех обложен сохартија за пачење

Откако целосно ќе се излади и стврдне (околу 15-20 минути), се сече на парчиња или се крше на нерамномерни делчиња.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име