Дома Твој готвач Ѓеврек погача со јогурт (рецепт)

Ѓеврек погача со јогурт (рецепт)

4818
0

Потребни состојки
за тестото:

  • 600 гр меко брашно тип 500
  • 1 квасец
  • 2 1/2 дцл млеко
  • 2 лажици шеќер
  • 4 лажици јогурт
  • 50 гр маргарин
  • 1 јајце
  • 1 рамна лажица сол

За фил:
– 125 гр маргарин
– 125 гр фета сирење
– 1 јајце

Премачкување:

  • жолчки
  • лажица масло

    Подготовка:
    Почнуваме со млеко, јогурт и шеќер кои ги ставаме да се загреат. Млекото треба да биде млако, да не изгори чист прст кој малку го потопуваме во млекото по вкус. Потоа тргнете го млекото од оган и издробете го квасецот, оставете го да нарасне. Кога така ќе набабри квасецот е готов за понатамошна работа.
    За ова време да го измериме брашното, се обидов да направам се по рецепт, не баш така и тоа е навистина добра мерка. Во брашното додадете сол и маргарин. Маргаринот убаво споејте го со брашното. Додадете јајце и млеко со квасец и јогурт и месете додека не стане целосно мазна маса. Бидејќи тестото е повеќе меко отколку тврдо, полесно е да се замесите со рака под тестото и така да се движите во круг. Ќе биде многу убаво и мазно. Потоа го ставаме на топло место, го покривам со крпа, оставаме да отстои околу еден час, за да се удвои во големина.
    Посипете го тестото со брашно и развлечете го тестото околу 5-7 мм е точно. Потоа со голем калап отсекуваме кругови, така што еден круг е приближно малку повеќе од една третина од ширината на тркалезната тава во која ќе ја печеме погачата. Добив околу 30 парчиња.
    Јајцето се матат со маргаринот и се додава сирењето за да се добие фина, еднолична маса. Намачкајте ја тавата со маргарин и ставете еден круг веднаш до работ на тавата. Врз него се става една лажица фил, па 2/3 од кругот се покрива со нов круг. Ако имате повеќе кругови од мене, можете погусто да ги распоредите. Редиме вака до крај, додека не потрошиме се и кога ќе дојдеме до последните 2-3 го креваме малку првиот круг (и оние што лежат одозгора) и го туркаме последниот под нив. Потоа го оставаме вака подготвено уште 20 минути, за кое време го пржиме сусамот и ги матиме жолчките со масло.
    Кога ќе отстои, премачкајте го со јајце и ставете го во рерна на 200 C да се пече околу 20 минути, па покријте го со хартија за печење и оставете го уште 10 минути. Наздравје…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име