Дома Здравје Ние обично ја поврзуваме солта со високиот крвен притисок, но се чини...

Ние обично ја поврзуваме солта со високиот крвен притисок, но се чини дека влијае на друга честа болест

5421
0

Ние обично ја поврзуваме солта со високиот крвен притисок, но се чини дека влијае на друга честа болест

Познато е дека добра превенција за здравјето е да престанете да додавате сол во храната бидејќи значително помага да се одржи крвниот притисок во нормални граници. Но, новото истражување на Универзитетот Тулан во Њу Орлеанс, кое користело податоци од околу 400.000 учесници, покажало дека тоа е корисна метода и за превенција од дијабетес тип 2. Студијата е набљудувачка, што значи дека не може да докаже причина и ефект – конкретно, дека премногу сол во исхраната предизвикува дијабетес, но само ако врската е откриена и не исклучува други причини за развој на болеста.

Се верува и докажа дека зголемувањето на внесот на сол, мерено со натриум во урината, може да го зголеми нивото на хормонот на стрес, кортизол, кој е поврзан со зголемен крвен притисок и намалена ефикасност на хормонот инсулин, кој е клучен за контролирање на нивото на гликоза во крвта и развој на дијабетес. Доказите за овој механизам се засноваат на експерименти со животни, но сè уште не на луѓе.

И покрај фактот дека конкретните заклучоци можат да чекаат со години, намалувањето на солта е секогаш добар совет што вреди да се слуша. Количината на сол која ни е потребна е далеку помала од 8-11 грама што просечниот човек на Запад ги консумира дневно. Исто така, огромното мнозинство земји спроведуваат мерки за намалување на солта во исхраната со цел драстично да се намали бројот на луѓе кои страдаат од висок крвен притисок, кој е еден од главните предизвикувачи на мозочен удар.

Исто така, луѓето со дијабетес тип 2 често имаат висок крвен притисок, а кога ја намалуваат солта во исхраната, нивното здравје се подобрува и се намалуваат компликациите кои често го придружуваат нерегулираниот шеќер.

Исто така, треба да знаете дека значителни количини на сол, како и шеќер, се наоѓаат во преработената храна. Според најновите податоци од Британското национално истражување за исхрана, лебот, сирењето и месните производи како сланината придонесуваат најмногу сол во исхраната. Сепак, голем дел од нашата доза на сол доаѓа и од готови оброци, супи и сосови, пекарски производи и житарки, како и слатка храна. Имено, покрај чипсот и конзервираните производи, солта се крие и во десертите, во кои се додава за да се подобри слаткиот вкус.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име