Се повеќе луѓе се обидуваат да користат што е можно помалку вештачки адитиви и да ги вапсаат велигденски јајца. Дознајте како да обоите јајца со природни бои.
КАФЕАВА БОЈА – ставете лушпи од црвен кромид во вода и варете додека не ја смени бојата и не потемни. Украсете ги јајцата со набрани лисја од разни треви или еластични ленти, ставете ги во исечена најлонски чорап и врзете меѓу двете јајца. Ставете ги да се варат околу десет минути.
СВЕТЛА ЖОЛТА- со помош на ракавици ставете три лажици куркума или шафран во прав во еден литар вода и додадете две лажици бел оцет.
ПОРТОКАЛОВА – ставете пет лажици слатка црвена пиперка и две лажици бел оцет во еден литар вода.
ЦРВЕНА – користете цреши од конзерва и сок од цреша, додека за интензивно црвена, наместо вода, ставете цвекло или сокок од брусница.
РОЗЕВА- ставете околу 800 грама исечена репка во топла вода. Иако на почетокот ќе изгледа темно кафеаво, кога ќе се исуши, јајцата ќе добијат нежно розева боја.
СИНА – додадете во топла вода 600 грама сечкана виолетова зелка. За посветла боја, чувајте ги јајцата во оваа течност околу половина час, а доколку сакате поинтензивна боја, оставете ги во фрижидер преку ноќ.
ЗЕЛЕНА СВЕТЛА – во половина литар вода, варете пакување зелен чај со двојно поголема количина мелени лисја од жалфија.
ЗЕЛЕНА – Исецкајте 100 грама листови спанаќ и замрзнати боровинки во мешалка и додадете еден литар сок од боровинка. По вриење и исцедување додадете две лажици куркума во прав.