Моравска салата
Моравска салата или салата од печени пиперки, домати и лук или една од можните варијации на салата со печени пиперки .
Компоненти:
4 свежи домати,
4 печени и исечени црвени пиперки,
2 печени лути пиперки (или по вкус),
4 чешниња лук,
2-3 лажици масло,
2-3 лажици јаболков оцет,
лист магдонос,
сол и црн пипер.
Забелешка:
Колку е голем домат по тежина? Сигурно нема да користите 4 поголеми од половина килограм, освен ако не правите салата за 20 луѓе. Во тој случај зголемете ја количината на пиперката и другите состојки. Се подразбира дека тие 4 домати се со стандардна големина и имаат вкупна тежина од околу 1/2 кг. Дали ќе ставите само една лута пиперка или 4 зависи од лутината на самата пиперка и од вашиот вкус. Колку сол? За оваа количина на храна, 1/2 лажичка е повеќе од доволно, барем за мој вкус.
Подготовка:
Доматот и пиперките исечкајте ги на коцки и ставете ги во сад. Додадете ситно сечкан лук, листовите магдонос, сол, бибер и прелијте со масло. Знам дека многу луѓе не ставаат оцет во салати со свежи домати, но 2-3 лажици домашен јаболков оцет ја прават оваа салата уште подобра. Нежно измешајте сè и оставете го во фрижидер да се излади. Послужете со месо на скара, печено свинско или јагнешко месо и сите други јадења по ваш избор.