Дома Здравје Копар – многу повеќе од обичен зачин

Копар – многу повеќе од обичен зачин

619
0

Копар – многу повеќе од обичен зачин
Дали обично додавате копар во јадењата поради неговата фина арома или кога сакате да ги ублажите дигестивните проблеми? Но, ова растение е многу повеќе од само зачин.

Дали обично додавате копар во јадењата поради неговата фина арома или кога сакате да ги ублажите дигестивните проблеми? Но, ова растение е многу повеќе од само зачин.

Тоа го знаеле и старите народи, како старите Египќани, Грци и Римјани, за кои копарот не бил само зачин и симбол на богатство, туку и лек. Со илјадници години, овој зачин се користи и за кулинарски и за медицински цели. Неговите лисја, семиња и есенцијално масло носат бројни придобивки за физичкото и менталното здравје. Многу луѓе не знаат, на пример, дека копарот е моќен природен антибиотик, кој ги потиснува опасните бактерии, габи и мувла.

Бројни неодамнешни студии го покажаа тоа, а докажано е дека е ефикасен природен антибиотик.

Антимикробна активност
Спроведени се голем број студии за антимикробното дејство на копарот. Се покажа дека делува против отпорната бактерија Staphylococcus aureus (златен стафилокок) и го потиснува растот на патогени кои предизвикуваат тешки болести на пченицата и јачменот.

Во 2009 година, беше откриено дека екстрактите од копар се активни против речиси сите видови бактерии, освен за Klebsiella pneumoniae и еден вид Pseudomans aeruginosa. Како дел од студијата од 2005 година, од копар беа изолирани три супстанции кои покажаа моќни ефекти против брзорастечките микобактерии.

Етеричните масла од копар содржат монотерпени и имаат силно антибиотско дејство. Тие дејствуваат така што го засилуваат дејството на антибиотската супстанција нитрофурантоин во борбата против ентеробактериите, како што се E. coli и салмонелата.

Некои студии исто така покажаа дека екстрактите од копар добро делуваат против габите, како што е Candida albicans, која предизвикува непријатна кандида и габичната мувла Aspergillus niger (вдишувањето на неговите спори предизвикува аспергилоза).

Ги смирува дигестивните проблеми и го подига нивото на енергија
Од античко време, копарот се користи за смирување на дигестивните проблеми – надуеност, икање и грчеви кај децата, дијареа. Тој е вистински природен карминатив, што значи дека го намалува формирањето на гасови во цревата.

Благодарение на неговите масни киселини, копарот е и одличен извор на енергија.

Делува како природен освежувач на здивот
Оваа билка помага во ублажување на проблемот со лошиот здив. Таткото на медицината, Хипократ, користел токму копар во своите рецепти за чистење на усната шуплина.

Има моќно антиоксидативно дејство
Копарот содржи монотерпени, кои го активираат ензимот глутатион-S-трансфераза. Овој ензим ѝ помага на антиоксидантната молекула глутатион да врзе за себе оксидирана молекула, што инаку доведува до оштетување на клетките. Исто така, благодарение на есенцијалните масла, кои неутрализираат одредени видови канцерогени, на копарот му се припишуваат и антиканцерогени својства.

Тоа помага да се потиснат менструалните грчеви
Покрај тоа што го помага варењето, копарот делува и како антиспазмодичен, па може да биде одличен избор доколку страдате од менструални грчеви. Земајќи го ќе дојдете до тој непријатен проблем кој мачи многу жени.

Придонесува за здравјето на коските
Копарот се смета за многу добар извор на калциум, па затоа е одличен додаток во исхраната за сите оние кои сакаат да спречат губење на коскената маса, остеопороза и ревматоиден артритис.

Помага при несоница
Флавоноидите присутни во копарот го активираат лачењето на ензими и хормони кои имаат смирувачко дејство. Благодарение на ова, копарот може да ви биде природен сојузник доколку имате проблеми со лош сон и често будење во текот на ноќта.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име