Направете мешан мармалад по рецепт стар 70 години!
Нашите баби го знаеја овој рецепт за вкусен мармалад од различни овошја.
Овој рецепт користи многу мед, но можете да го замените со шеќер. Различното овошје му дава посебен вкус. Мешан мармалад одличен е на палачинки, но и на парче леб на кое прво ќе намачкате малку путер.
Компоненти:
2 кг боровинки
1/4 кг јаболка
1/4 кг круши
1/4 кг зрела тиква (излупена, исечена на мали парчиња)
2 литри мед
Подготовка:
Боровинките се ставаат во цедалка и трипати се прелеваат со топла вода.
Потоа се варат со останатите состојки додека се да омекне.
Потоа кашата се цеди и повторно се готви на тивок оган додека не се добие саканата текстура.