Дома Здравје 7 моќни придобивки од киселата зелка: Го штити срцето, ги зајакнува коските...

7 моќни придобивки од киселата зелка: Го штити срцето, ги зајакнува коските и го намалува ризикот од рак!

891
0

Кисела зелка е вистинско богатство на витамини и минерали и е вистинска бомба за имунитет.

Киселата зелка е ферментиран зеленчук кој има многу здравствени придобивки.Пред повеќе од 2.000 години, со помош на ферментација, храната се чуваше од расипување. Ферментацијата е процес на работа на микроорганизмите во зелката што ги вари нејзините природни шеќери и ги претвора во јаглерод диоксид и органски киселини. Ферментацијата создава услови кои поттикнуваат раст на корисни пробиотици кои исто така се наоѓаат во производи како јогурт и кефир.

Ова се бактерии кои имаат многу здравствени придобивки. Тие исто така помагаат храната да стане сварлива, што ја зголемува способноста на цревата да апсорбираат витамини и минерали.

Го подобрува варењето на храната.

Киселата зелка ги содржи веќе споменатите пробиотици, кои всушност се корисни бактерии и делуваат како прва линија на одбрана од токсини и штетни бактерии. Тие исто така можат да го подобрат дигестивниот систем и општото здравје. Пробиотиците помагаат и во намалување на гасовите, надуеност, запек, дијареја и симптоми поврзани со Кронова болест и улцеративен колитис.

Луѓето кои страдаат од овие болести треба да следат како киселата зелка влијае на нив и соодветно да одлучат дали ќе ја консумираат. Како и повеќето други ферментирани јадења, киселата зелка содржи различни ензими кои помагаат да се распаѓаат хранливите материи во помали молекули кои се вари полесно.

Го зајакнува имунитетот и штити од инфекции.

Кисела зелка е богат извор на хранливи материи за зајакнување на имунитетот. Бактериите што се наоѓаат во цревата можат да имаат силен ефект врз имунитетниот систем. Редовното консумирање храна богата со пробиотици како што е киселата зелка може да го намали ризикот од развој на инфекции како што се настинки и инфекции на уринарниот тракт. Богата е и со витамин Ц и железо, што придонесува за посилен имунитет.

Помага при слабеење.

Редовното консумирање кисела зелка може да помогне во борбата против вишокот килограми. Ова е делумно затоа што киселата зелка, како и повеќето зеленчуци, е малку калорична и богата со растителни влакна.

Диетата богата со растителни влакна нè одржува сити подолго, што може да помогне во намалување на природниот број на калории што ги внесуваме дневно.

Го намалува стресот и го одржува здравјето на мозокот.

Храната што ја јадеме може да влијае на нашето расположение, но и на работата на мозокот. Пробиотиците откриле дека помагаат во подобрувањето на меморијата и ги намалуваат симптомите на анксиозност, депресија, аутизам, па дури и опсесивно-компулсивно нарушување.

Го намалува ризикот од одредени видови на рак.

Зелката содржи антиоксиданти и други корисни растителни соединенија кои го намалуваат ризикот од одредени видови на рак. Истражувачите веруваат дека овие соединенија можат да помогнат во намалување на оштетувањето на ДНК, спречување на клеточни мутации и блокирање на прекумерен раст на клетките што обично доведуваат до развој на тумор.

Исто така, процесот на ферментација на зелка може да создаде специјални растителни соединенија за кои се смета дека помагаат во уништување на клетките на ракот. Едно истражување покажа дека жените кои јаделе многу зелка и кисела зелка од помладите години до зрелоста, имаат намален ризик од рак на дојка.

Го чува срцето.

Киселата зелка го зачувува здравјето на срцето затоа што содржи голема количина на растителни влакна и пробиотици, кои помагаат во намалување на нивото на холестерол. Покрај тоа, киселата зелка е еден од ретките растителни извори на менакинон, попознат како витамин К2. Се смета дека витамин К2 помага во намалување на срцевите заболувања со спречување на таложење на калциум во артериите.

Ги зајакнува коските.

Кисела зелка содржи витамин К2, кој игра важна улога во здравјето на коските. Поточно, витамин К2 активира два протеини чија функција е да го врзува калциумот, главниот минерал што се наоѓа во коските. Тригодишно истражување во кое биле вклучени жени во менопауза, покажало дека оние кои земале додатоци на витамин К2 имале побавно губење на минералната густина на коските поврзана со стареењето. Исто така, неколку други студии покажаа дека земањето додатоци на витамин К2 го намалува ризикот од фрактури на ‘рбетот и колкот за 60-81 процент.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име