Шест суштински промени во организмот кои настануваат кога млечните производи се исфрлаат од исхраната
Млечните производи се богат извор на важни хранливи материи, но се повеќе луѓе развиваат нетолеранција на лактоза. Луѓето кои се нетолерантни на лактоза не произведуваат доволно ензим лактаза одговорен за разградување на лактозата (шеќерот во млекото) на гликоза и галактоза.
Ова значи дека лактозата оди директно во цревата пред да се обработи или апсорбира од телото, што може да предизвика симптоми како надуеност, грчеви, дијареа и гасови.
Повеќето луѓе кои се алергични на лактоза имаат примарна нетолеранција на лактоза, што значи дека тие можеле да ја сварат лактозата во раниот живот, на пример во детството и младоста, но подоцна дошло до потешкотии при варење по консумирање млечни производи.
Во случај на алергија или нетолеранција на лактоза или казеин, потребно е строго да се елиминираат сите млечни производи. Според некои истражувања, казеинот како млечен протеин влијае и на влошување на болести како АДХД и шизофренија и други ментални болести.
Доколку постои нетолеранција на лактоза или алергија на млечни производи, најдобро е да престанете да ги консумирате овие производи. Потоа можете да очекувате позитивни промени кои ќе го подобрат квалитетот на вашиот живот и ќе направат да се чувствувате подобро:
- Веќе нема да страдате од болки во стомакот, надуеност и гасови
Кога телото не може да ја вари лактозата, во цревниот тракт се создаваат киселини и гасови, што може да предизвика стомачни болки, надуеност и гасови. Кога ќе престанете да консумирате млечни производи, можете да очекувате овие проблеми да исчезнат. - Може да изгубите неколку килограми.
Лактозата е шеќер, а шеќерот придонесува за зголемување на телесната тежина. Кога ќе ги исфрлите млечните производи од вашата исхрана, најголемата промена што ќе ја видите е многу помалото консумирање шеќер, што е еден од првите чекори што придонесува за губење на тежината. - Вашето варење ќе се врати во нормала
Кога телото не може да ги вари млечните производи, непријатната дијареа е честа бидејќи нетолеранцијата на лактоза ја зголемува количината на вода во цревата кога се консумираат млечни производи. Со избегнување на млечни производи столицата ќе стане нормална. Запекот може да биде и симптом на нетолеранција. Тоа не е толку вообичаено како дијареа, но во случај на запек ќе има олеснување бидејќи варењето ќе работи подобро и на тој начин побрзо ќе го елиминира отпадот од телото. - Цревата ќе ви бидат поздрави
Кај луѓето кои не поднесуваат млечни производи, млекото, сирењето и другите млечни производи со адитиви може да предизвикаат воспаление и абнормалности кај цревните бактерии. Овие вештачки состојки можат да предизвикаат различни чувствителности, како и прекумерен раст на габи и појава на воспалителни процеси во гастроинтестиналниот тракт, што може да предизвика замор, иритација на желудникот и гадење. Елиминирањето на млечните производи може да помогне да се подобри здравјето на цревата и да се обноват здравите бактерии. - Кожата ќе ви се разубави
Нашите тела излачуваат отпад и токсини на три начини: преку мокрење, преку столицата и преку порите. Чувствителноста на млечните производи може да се манифестира и на кожата во форма на митесери, акни, осип, па дури и егзема. - Ќе има помалку воспаление во телото
Воспалението во телото е сериозен проблем и може да предизвика многу здравствени проблеми, како што е неисправна тироидна жлезда или болки во зглобовите. Елиминирањето на млечните производи може да ја намали појавата на воспаление кај луѓето кои се алергични на нив. Секако, доколку сте загрижени за можно воспаление, а немате нетолеранција на лактоза, постојат и други начини на кои можете да ги намалите.
Додавање на риба и додатоци од рибино масло во вашата исхрана или консумирање повеќе храна богата со омега-3 масни киселини, како што се авокадо, јаткасти плодови и масла, може да помогне да се намали воспалението. Покрај исхраната богата со антиоксиданси, вежбањето и медитацијата можат да го намалат и воспалението предизвикано од стресот.