Без печено јагне, тешко е да се замисли некоја голема прослава во кругот на семејството и најблиските пријатели. Најдобро од сè, ова парче месо не е тешко да се подготви во вашиот дом …
Јагнешкото месо е вкусен предвесник на пролетта и еден од најчестите „учесници“ на велигденската трпеза . Терминот младо јагне значи месо од ова животно не постаро од 3 месеци, кое се карактеризира со нежно розово месо и бела масна боја.
Најдоброто јагне е оној кој се храни со ароматични билки и пасе покрај чисти падини. Ако сакате убаво парче јагнешко месо, подгответе го користејќи ги следниве совети:
- Маринирајте го во зачини
Јагнешкото има опојна арома што може делумно да се неутрализира со лук и рузмарин . Ноќта пред печење исечете ја нежната кожа на ова месо и истријте ја со сол и домашно маслиново масло., парчиња лук и малку рузмарин. Оставете го да маринира така во фрижидер.
Не претерувајте со рузмарин! Оваа медитеранска билка има силна арома и може да доминира во целото јадење ако го покриете месото со неа. Две гранчиња рузмарин ќе бидат доволни за парче од неколку килограми месо. - Печете „топло“ месо
Извадете го месото од фрижидер најмалку еден час пред печење и оставете го да достигне собна температура. На овој начин ќе го избегнете „шокот“ што го доживува месото кога ќе го пренесете од ладна во топла средина како што е рерната, а печеното месо ќе има поубава боја . - Не претерувајте со термичката обработка
Сигурно ќе го печете месото во рерна. Општо правило е дека месото се пече околу еден час на килограм месо, но подобро е да се пониска температура подолго отколку да се скрати постапката, така ќе да се исуши месото. - Поливајте го јагнето
Можете да ја ставите јагнешкото месо во рерна и да го печете неколку часа без да мора да ја проверите. Сепак, сочно месо ќе добиете ако го преливате со комбинацијата со која се пече, масло, зачини и вода на секои половина час .
За време на печењето, покријте ја тавата со капак или алуминиумска фолија за да ги концентрирате сите вкусови во месото. - Послужете со стил
Јагнешкото печено месо најчесто се служи со печени компири или со коренест зеленчук. Одлично се вклопува со пролетен кромид, грашок, како и црвено вино.