Дома Здравје 5 ПРИЧИНИ зошто треба да јадете кисела зелка СЕКОЈ ДЕН: Го зајакнува...

5 ПРИЧИНИ зошто треба да јадете кисела зелка СЕКОЈ ДЕН: Го зајакнува имунитетот, го подобрува расположението, влијае на здравјето на срцето

3940
0

5 ПРИЧИНИ зошто треба да јадете кисела зелка СЕКОЈ ДЕН: Го зајакнува имунитетот, го подобрува расположението, влијае на здравјето на срцето

Здравствените придобивки од киселата зелка се многубројни, па затоа треба да се јаде што почесто, особено во зима

Киселата зелка во суштина е ферментирана зелка, за која се смета дека потекнува од Кина пред повеќе од 2.000 години. Процесот на ферментација иницира корисни пробиотици или „живи бактерии“ поради што се смета за многу здрава храна.

Најдобро е да користите домашна кисела зелка , бидејќи доколку ја купите готова во продавниците, треба да знаете дека содржи разни адитиви кои би ја задржале подолго, а со тоа ги убиваат корисните бактерии.

Топ 5 здравствени придобивки од кисела зелка

  1. Извор на корисни хранливи материи

Киселата зелка е добар извор на влакна, како и витамини и минерали, а како ферментирана храна го поттикнува растот на корисни бактерии кои се важни за здравјето на дигестивниот тракт . Киселата зелка поминува низ фаза на ферментација што го олеснува варењето. Киселата зелка содржи ензими кои му помагаат на телото да ја разгради храната на помали и полесно сварливи молекули, што пак ни помага да апсорбираме повеќе од нејзините хранливи материи.

Киселата зелка, сепак, е извор на сол – затоа треба да се користи умерено и да биде умерена со употреба на сол при мариноване.

  1. Го зајакнува имунолошкиот систем

Поголемиот дел од нашиот имунолошки систем престојува во нашите црева, па можеби не е изненадување што својствата на кисела зелка за поддршка на цревата исто така може да бидат корисни. Добрите бактерии или пробиотиците од кисела зелка помагаат да се одржи поставата на вашиот дигестивен систем здрава. Силната цревна обвивка спречува несаканите материи или токсини да „истекуваат“ во вашето тело и на тој начин да предизвикаат имунолошки одговор. Истите овие бактерии можат да ги поддржат вашите природни антитела и да го намалат ризикот од инфекции.

Покрај тоа што е извор на пробиотици, киселата зелка обезбедува и витамин Ц и железо, хранливи материи за кои е познато дека поддржуваат посилен имунолошки одговор.

  1. Влијае на здравјето на срцето

Киселата зелка е богата со влакна и одличен извор на корисни пробиотски бактерии, што ја прави корисна за балансирање на нивото на холестерол. Зелка е добар извор на калиум, кој го намалува крвниот притисок. Киселата зелка е и извор на витамин К2, кој помага во спречување на наслаги на калциум во артериите, можна причина за атеросклероза.

  1. Го подобрува расположението

Ферментираната храна, како што е киселата зелка, игра важна улога во здравјето на цревата, а одредени видови на пробиотски бактерии, вклучувајќи ги и Lactobacillis helveticus и Bifidobacteria, longum, кои најчесто се наоѓаат во ферментирана храна, можат да ги ублажат симптомите на анксиозност и депресија. Тие го прават тоа така што создаваат поздрава рамнотежа во цревата и создаваат масни киселини кои помагаат да се намали воспалението во телото.

Ферментираната храна, исто така, може да го поддржи доброто расположение со промовирање на микронутриенти за балансирање на цревата, како што се магнезиум и цинк.

  1. Може да го намали ризикот од рак

Богата со соединенија како сулфорафан, зелката е вреден зеленчук што треба да го додадете во вашата исхрана. Тоа е затоа што овие корисни соединенија се чини дека спречуваат оксидативно оштетување и можат да дејствуваат на заштитен начин против ракот, вклучувајќи го и колоректалниот карцином. Слично на тоа, ферментираната зелка и нејзините сокови се чини дека играат ефикасна улога, според BBCgoodfood.com.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име