Дома Твој готвач 5 совети за совршено печење: Како да подготвите јагнешко месо?

5 совети за совршено печење: Како да подготвите јагнешко месо?

916
0


Без печено јагне, тешко е да се замисли некоја голема прослава во кругот на семејството и најблиските пријатели. Најдобро од сè, ова парче месо не е тешко да се подготви во вашиот дом …
Јагнешкото месо е вкусен предвесник на пролетта и еден од најчестите „учесници“ на велигденската трпеза . Терминот младо јагне значи месо од ова животно не постаро од 3 месеци, кое се карактеризира со нежно розово месо и бела масна боја.
Најдоброто јагне е оној кој се храни со ароматични билки и пасе покрај чисти падини. Ако сакате убаво парче јагнешко месо, подгответе го користејќи ги следниве совети:

  1. Маринирајте го во зачини
    Јагнешкото има опојна арома што може делумно да се неутрализира со лук и рузмарин . Ноќта пред печење исечете ја нежната кожа на ова месо и истријте ја со сол и домашно маслиново масло., парчиња лук и малку рузмарин. Оставете го да маринира така во фрижидер.
    Не претерувајте со рузмарин! Оваа медитеранска билка има силна арома и може да доминира во целото јадење ако го покриете месото со неа. Две гранчиња рузмарин ќе бидат доволни за парче од неколку килограми месо.
  2. Печете „топло“ месо
    Извадете го месото од фрижидер најмалку еден час пред печење и оставете го да достигне собна температура. На овој начин ќе го избегнете „шокот“ што го доживува месото кога ќе го пренесете од ладна во топла средина како што е рерната, а печеното месо ќе има поубава боја .
  3. Не претерувајте со термичката обработка
    Сигурно ќе го печете месото во рерна. Општо правило е дека месото се пече околу еден час на килограм месо, но подобро е да се пониска температура подолго отколку да се скрати постапката, така ќе да се исуши месото.
  4. Поливајте го јагнето
    Можете да ја ставите јагнешкото месо во рерна и да го печете неколку часа без да мора да ја проверите. Сепак, сочно месо ќе добиете ако го преливате со комбинацијата со која се пече, масло, зачини и вода на секои половина час .
    За време на печењето, покријте ја тавата со капак или алуминиумска фолија за да ги концентрирате сите вкусови во месото.
  5. Послужете со стил
    Јагнешкото печено месо најчесто се служи со печени компири или со коренест зеленчук. Одлично се вклопува со пролетен кромид, грашок, како и црвено вино.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име