Диеталниот квасец стана многу популарен, а еве зошто.
Нутритивниот квасец е нова омилена храна во кулинарскиот свет. Се користи во многу рецепти, како индиско сирење, пире од цвет од карфиол, чипс од кељ. Ако досега не сте слушнале за тоа, за што е сето тоа добро, не знаете како да го користите или каде да го најдете, после овој текст би можеле да станете негов обожавател!
Диеталниот квасец е важен дел од веганската исхрана
Диеталниот квасец се користи со векови во готвењето од растително потекло, но неговата популарност сега е во пораст. Златните снегулки или прав се направени од еден вид квасец од исто семејство како пекарскиот и пивскиот квасец, но во крајниот производ нема жив квасец.
Клетките на квасецот се одгледуваат со помош на меласа или шеќер од репка, а потоа се сушат и се дробат.
Зајакнатиот хранлив квасец, кој најчесто се користи во исхраната, содржи додадени хранливи материи. Овој хранлив вегански производ без глутен додава боја и вкус на сирење на различни јадења и нема потреба да користите млечни производи со него.
Диеталниот квасец е богат со хранливи материи
Точните количини на хранливи материи варираат од бренд до бренд, но една порција од популарниот хранлив квасец има само 40 калории, без масти, 20 мг натриум (1% од дневниот максимален внес), 3 грама јаглени хидрати со 2 грама влакна ( т.е. 1 грам нето јаглени хидрати), 5 грама протеини и значителни количини на витамини Б.
Тие вклучуваат повеќе од 90% од дневниот внес на фолати, повеќе од 200% од внесот на ниацин, повеќе од 400% за витамин Б6 и рибофлавин, повеќе од 500% за тиамин и повеќе од 600% за витамин Б12.
Диететскиот квасец е важен извор на витамин Б12 за луѓето кои целосно се хранат со растителна храна, бидејќи оваа хранлива материја не се наоѓа во целата, непреработена растителна храна. Една студија кај луѓе кои јаделе четири години покажа дека тие ги задоволуваат своите потреби за витамин Б12 користејќи хранлив квасец.
Диеталниот квасец е добар за целокупното здравје
Покрај висококвалитетните протеини и витамините Б кои даваат здрава коса, кожа и нокти, влакната во хранливите квасци помагаат и за здравјето на цревата. Содржи бета-глукан, специфичен тип на влакна за кои е докажано дека го зајакнува имунитетот и густината на коските, го намалува нивото на холестерол и крвниот притисок и потенцијално го намалува ризикот од рак.
Диететскиот квасец, исто така, обезбедува антиоксиданси и помали количини на клучни минерали, вклучувајќи калиум, железо, селен и цинк. Овој неактивен тип на квасец не придонесува за габична инфекција или прекумерно зголемување на телесната тежина.
Диеталниот квасец има одличен вкус
Хранливиот квасец има пријатен вкус што некои го споредуваат со пармезан. Можете да го посипете на пуканки, салати, варен зеленчук и печени компири. Можете да го ставите во смути или да го користите како состојка во сосови, супи, преливи за салати, во домашни крекери, бисквити, дури и во десерти како вегански чизкејк, изјави за Health нутриционистката Синтија Сас.