Новата студија покажува дека конзумирањето поголеми количини млечни масти е поврзано со помал ризик од срцеви заболувања.
Со години, луѓето кои сакаат млечни производи, како што е сирењето, се предупредуваат за ризикот по здравјето на срцето, поради консумирање премногу заситени масти, што потенцијално може да вклучи срцеви заболувања и мозочен удар. Меѓутоа, сега е објавена нова студија која тврди дека млечните масти всушност можат да бидат добри за вашето срце.
Студијата објавена во PLOS Medicine анализирала примероци од крв од 4.150 луѓе со просечна возраст од 60 години во Шведска, земја која консумира многу млечни производи, пишува Shape.
Истражувачите ги следеле учесниците во студијата за да видат колку од нив доживеале срцев удар, мозочен удар, хипертензија и други здравствени проблеми.
Истражувачите ги проучувале факторите како што се возраста, нивото на активност и исхраната и откриле дека луѓето кои имаат повисоки нивоа на млечни масти во крвта имаат помал ризик од срцеви заболувања во споредба со оние кои имаат пониско ниво на млечни производи.
Потоа беше извршена анализа на 18 слични студии на речиси 43.000 луѓе во САД и Данска и беа добиени слични резултати. Треба да се напомене дека биомаркерите што ги користеле истражувачите, имено одредени масни киселини кои се наоѓаат во млечната храна, не можеле да го кажат точниот тип на млечни производи што ги јаделе учесниците.
Резултатите велат:
Истражувачките наоди кои користат биомаркери на масни киселини сугерираат дека повисокиот внес на млечни масти е поврзан со помал ризик од кардиоваскуларни болести кај различни популации, вклучително и Шведска (земја со висок внес на млечни производи).
Диететските упатства за Американците (и воопшто, би рекле) препорачуваат избор на млечни производи со малку маснотии. Сега прашањето е – дали млекото навистина е добро за вашето срце? Кери Ганс, Р.Д., истакнува за Shape.com дека млечната храна содржи хранливи материи како витамините Д и К, заедно со калциум, кои се поврзани со доброто здравје на срцето.
Производите од полномасно млеко, исто така, можат да помогнат во стабилизирање на нивото на гликоза во крвта и да обезбедат енергија за вежбање, но исто така можат да го забават дигестивниот процес.