3 од најдобрите ПОСНИ пити: Баклавата има сериозна конкуренција, вкусни се, сочни и совршени за прослава или секој ден
Постот е тука, а сега останува на домаќинките да им дадат можност на своите посни домаќинства да уживаат во совршените посни деликатеси
Пита со јаболка и ореви
Неопходно е:
500 гр кора за пита
1 кг јаболка
200 гр мелени ореви
малку шеќер
малку масло
една лажичка цимет
ванилин шеќер
Подготовка :
Јаболката излупете ги, изрендајте ги и оставете ги на цедалка да се исцеди сокот. Потоа секоја друга кора попрскајте ја со масло и вода, па намачкајте го намазот од јаболка попрскан со лажица шеќер, мелените ореви и циметот.
Се редат во плех и повторно се прскаат со масло и вода. Се пече во загреана рерна околу половина час додека корите не поруменат. Посипете ванила со шеќер, исечете ги на парчиња и послужете.
Посна пита со вишни, гриз и ореви
Потребно е за 3 ролни:
500 гр цреши
3 лажици гриз
3 лажици сечкани ореви
2-3 лажици шеќер
200 мл кисела вода
3,4 лажици масло
Подготовка:
Во црешите без кори додадете гриз, шеќер и ореви. Изедначете сè. Во сад истурете кисела вода, па додадете масло. Наредете три кори една врз друга и премачкајте со вода и масло. Поделете ги црешите на три дела.
На дното наредете третина од црешите, свиткајте ги рабовите и извртувајте. Така се и другите две. Исечете ја питата со остар нож за да не пукне потоа. Печете на 200 степени C 30 минути додека не поруменат. Шеќерот во прав и ванилата посипете ги со шеќер.
Жил
Состојки :
половина килограм кора
половина килограм мелени ореви
4 лажици шеќер
200 грама путер
Сируп:
литар вода
800 грама шеќер
1 лимон
Подготовка:
Сируп подготовка:
Во тенџере измешајте ги водата и шеќерот, па варете на највисока топлина додека не зоврие. Потоа намалете го на средно и варете уште 20 минути до половина час. Кон крајот додадете го лимонот исечкан на прстени, па оставете го на страна да се излади.
По минута или две, тестирајте колку е леплив со прстот, а текстурата треба да биде слична на сирупот.
За тортата
Загрејте ја рерната на 180 степени.
Измешајте ги мелените ореви и шеќерот и убаво измешајте. Растопете го путерот.
Првата кора премачкајте ја со растопен путер, но без натопување. Врз неа ставете ја втората кора, исто така лесно намачкајте ја со путер, па врз неа посипете ги оревите со шеќер. Наредете така додека не го потрошите материјалот, идеално во две посебни кругови, па превиткајте како ролат.
Ролатот префрлете го на даска за сечење, па со остар нож исечете го на парчиња не поголеми од два сантиметри.
Префрлете по една розета во плехот за печење, така што филот е свртен нагоре (и надолу).
Печете 15 минути, а потоа намалете ја температурата на 150 степени и печете уште половина час. Потоа прелијте го со сирупот, за да испливаат розите, па оставете го да се излади. Послужете го следниот ден.