Дома Здравје 13 намирници кои го намалуваат крвниот притисок

13 намирници кои го намалуваат крвниот притисок

2714
0

Секојдневното консумирање на овие намирници го намалува крвниот притисок, а некои, како лукот или сокот од цвекло, имаат моментален ефект

Високиот крвен притисок е тивка болест која често може да остане незабележана додека не дојде до оштетување на органите или други сериозни последици. Дијагнозата на високиот крвен притисок не се поставува врз основа на едно мерење на крвниот притисок, туку само кога притисокот е покачен подолг временски период, поради што е добро да се следи крвниот притисок самостојно, не само кај лекар .

Без оглед на тоа дали моментално имате висок крвен притисок или тоа е состојба со која се борите некое време, одредени намирници можат да ви помогнат да го намалите крвниот притисок. Како што објави WebMD , овие намирници треба да ги додадеме во нашето дневно мени, а тие дефинитивно препорачуваат да го намалите внесот на сол. Исхраната е голем фактор кој може да влијае на крвниот притисок, но не е единствениот. Заедно со урамнотежена исхрана, вежбањето е клучно, како и одржувањето на оптимална телесна тежина и грижата за менталното здравје.

Листест зеленчук

Солта е важен извор на натриум за нас, но и поради солта задржуваме премногу течности во организмот. Оваа дополнителна течност го зголемува притисокот врз артериите, што резултира со зголемување на крвниот притисок. Листестиот зеленчук како спанаќот, кељот или марулата се богати со калиум, минерал кој помага да се излачи вишокот натриум од телото преку урината, што го намалува крвниот притисок.

Овошје од бобинки

Пигментите кои на боровинките, јагодите и капините им даваат светли бои се исто така корисни за вашите крвни садови. Сите обоени бобинки содржат антоцијанин, природно соединение кое може да помогне да се направат ѕидовите на артериите пошироки и пофлексибилни за да се намали крвниот притисок и да се подобри здравјето на срцето.

Јогурт

Калциумот е од суштинско значење за добар крвен притисок бидејќи им помага на крвните садови да се стегнат и да се релаксираат кога е потребно. Течниот или цврстиот јогурт е добар начин да додадете повеќе калциум во вашата исхрана без премногу шеќер или масти. Барате уште повкусно решение? Додадете неколку бобинки во јогуртот за доза на природна сладост и уште повеќе придобивки за крвниот притисок.

Масна риба

Друг добар извор на калциум е рибата со коски, како што се конзервираните сардини. Масните риби како скушата и сардините се исто така полни со омега-3 масни киселини кои го зајакнуваат телото и му помагаат на срцето да го контролира крвниот притисок. Истражувањата за додатоците во исхраната кои содржат рибино масло покажуваат дека маслото може да го намали крвниот притисок, особено ако крвниот притисок е умерен до многу висок.

Семиња

Додадете несолени семки како што се семки од тиква, семки од лен или семки од сончоглед во салати, јогурт или овесна каша бидејќи крвниот притисок се намалува. Семињата се извор на важни минерали како што е магнезиумот, кој помага да се контролира крвниот притисок и да се релаксираат крвните садови.

Овесна каша

Овесот е здрава и заситена житарка со малку натриум. Полн е и со влакна кои помагаат во одржување на оптимална телесна тежина и го одржуваат крвниот притисок под контрола. Гответе овесна каша со вода или млеко по ваш избор, а кафеавиот или друг шеќер заменете го со суво грозје или банани за малку природна сладост.

Цвекло

Една студија покажува дека пиењето две шолји мешавина од сок од цвекло и сок од јаболко 3:1 може да го намали систолниот крвен притисок за само неколку часа. Мажите ќе почувствуваат уште поголема придобивка од жените ако го пијат овој сок.

Лук

Лукот му дава одличен вкус на јадењето, а исто така може да помогне да се зголеми нивото на корисни азотни соединенија во крвта кои ги прошируваат крвните садови. Колку се порелаксирани вашите крвни садови, толку помалку срцето мора да работи за да пумпа крв низ нив, што помага да се одржи оптималниот крвен притисок.

Јаткасти плодови

Јаткастите плодови како оревите и бадемите се одличен извор на здрави масти кои му помагаат на вашето срце. За висок крвен притисок, пак, најдобар избор се ф’стаците, кои најсилно делуваат на намалување на крвниот притисок. Само погрижете се да купувате производи без додавање сол, што го зголемува крвниот притисок.

Калинка

Редовното пиење сок од калинка може да помогне во намалувањето на крвниот притисок, но важно е да бидете сигурни дека сокот нема додаден шеќер. Уште подобро решение е да јадете цели бобинки од калинка бидејќи сокот ги нема корисните влакна што доаѓаат со семките што ги јадеме од овошјето.

Маслиново масло

Антиоксидансите во маслиновото масло му даваат значителна здравствена предност во однос на другите масла. Полифенолите го подобруваат здравјето на крвните садови и им помагаат да останат еластични, па затоа е паметно да се избере маслиновото масло како извор на маснотии во садовите. Се користи за готвење, но и како додаток на салати.

Мешунките

Секојдневното консумирање на една чаша грашок, леќа, грав или други мешунки може да го држи вашиот крвен притисок под контрола или дури и да го намали. Мешунките се богат извор на растителни влакна и исто така можат да помогнат во заштитата од коронарна срцева болест со тоа што влијаат на крвниот притисок.

Темно чоколадо

Темното чоколадо содржи антиоксиданс наречен флаванол. Како и кај лукот, овој антиоксиданс може да го зголеми нивото на азотен оксид во крвта, а со тоа да ги прошири крвните садови и да го намали крвниот притисок. Неколку коцки темно чоколадо е сè што ви треба и погрижете се тоа да биде чоколадо со најмалку 50 проценти какао.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име