Спанаќот е извор на неоргански нитрати, за кои истражувањата покажуваат дека може да ги намали шансите за развој на срцеви заболувања
Овој зелен зеленчук содржи многу вода, па придонесува за дополнителна хидратација на телото.
Оваа нискокалорична храна е полна со хранливи материи кои се добри за телото на многу начини, од зајакнување на имунолошкиот систем до помагање на срцето.
- Ја подобрува хидратацијата
Спанаќот е зеленчук кој содржи многу вода . Од таа причина, доколку го додадете во редовните оброци или грицки, ќе придонесете за дополнителна хидратација на организмот. - Влијае на апетитот
Студиите сугерираат дека екстрактите од тилакоиди од растенија како спанаќот може да го намалат апетитот . Овие супстанции го намалуваат нивото на хормоните на гладот и ги подигнуваат хормоните кои прават да се чувствуваме сити. - Помага во спречување на остеопороза
Спанаќот содржи калциум, манган и витамин К , кои се важни за здравјето на коските. Остеопорозата , состојба која предизвикува слабеење и лесно кршење на коските, се јавува кога коскеното ткиво не се регенерира . Доколку внесот на калциум не е доволен, се зголемуваат шансите за остеопороза. - Спречува појава на анемија
Спанаќот е добар извор на железо , минерал потребен за црвените крвни зрнца да донесат кислород до различни делови од телото. Кога нивото на железо е ниско, се јавува анемија . Оваа состојба може да доведе до чувство на слабост, вртоглавица и проблеми со дишењето. - Го зајакнува имунолошкиот систем
Спанаќот содржи витамини и минерали како витамин Е и магнезиум , кои го поддржуваат имунолошкиот систем . Заштитува од вируси и бактерии. Го штити телото и од други штетни фактори, како што се токсините. - Содржи фолна киселина и витамин Б6
Спанаќот содржи фолати, супстанца која ги спречува вродените дефекти на невралната туба како што е спина бифида кај бебињата. Затоа лекарите често ја советуваат фолната киселина како додаток во исхраната за време на бременоста. Исто така е добар извор на витамин Б6, кој е важен за развојот на фетусот. - Одржува добар вид
Лутеинот и зеаксантинот се каротеноиди во спанаќот кои ги намалуваат шансите за долгорочно оштетување на видот. Како и витаминот Ц, тие ги намалуваат шансите за катаракта . Количините на витамин А кои ги добивате од спанаќот се од големо значење за добар вид. - Има антиоксиданси
Борци против слободните радикали, антиоксиданси , можете да ги добиете од овошјето и зеленчукот, а спанаќот не е исклучок. Антиоксидансите ја ограничуваат штетата што молекулите наречени „слободни радикали“ можат да им ја направат на клетките . Оштетувањето на клетките од слободните радикали може да биде поттик за болести како што се дијабетес , рак и Паркинсонова болест . - Го зачувува кардиоваскуларното здравје
Спанаќот е извор на неоргански нитрат , за кој студиите покажуваат дека може да ги намали шансите за срцеви заболувања . Истражувањата покажуваат дека, меѓу другите придобивки, тие можат да го намалат крвниот притисок и да ја намалат артериската кршливост . Калиумот што го содржи спанаќот помага во одржување на правилното функционирање на срцето . - Антивоспалителни ефекти
Воспалението е еден од начините на кои телото се бори за опоравување по повреди или контакт со опасни материи . Меѓутоа, продолженото воспаление може да биде проблем. Ако јадете храна како спанаќот, која нуди антиинфламаторни придобивки , вие придонесувате телото да се бори со овие проблеми. - Заздравување на раните Витаминот Ц во спанаќот помага да се создаде колаген , кој е потребен за санирање на повредите . Исто така, помага да се апсорбира железото од растителната храна , што е важно во процесот на заздравување.