10 причини зошто е добро почесто да се јадат мандарини, а имаме и рецепт за домашен ликер
Пристигна сезоната на мандарини , едно од најпопуларните овошја во студените месеци. Овие мали, сочни цитрусни овошја со неодолива арома и слатко-кисел вкус станаа симбол на свежина и здравје. Сега е вистинското време да уживате во мандарини, кои се во полн ек на маркетите и супермаркетите.
Зошто треба редовно да консумирате мандарини, колку калории содржат, колку се препорачува да се јаде дневно, а можете да пробате и рецепт за вкусен домашен ликер од мандарина кој можете да го направите дома, пишува Net.hr.
Хранливата вредност на мандарини
Мандарината е нискокалорично овошје богато со витамини, минерали и антиоксиданси и е одличен извор на многу важни хранливи материи. Една средна мандарина (околу 88 грама) содржи:
47 калории
12 грама јаглени хидрати
2 грама влакна
9 грама шеќер
0,7 грама протеини
0,3 грама масти
26% од дневната потреба за витамин Ц
Покрај тоа, мандарините исто така содржат значителни количини на магнезиум, калиум, бакар и железо . Овие мали плодови се вистинска нутритивна бомба која може значително да придонесе за секојдневното внесување на витамини и минерали.
Мандаринот и неговите здравствени ефекти
Редовното консумирање мандарини носи бројни здравствени придобивки, од зајакнување на имунолошкиот систем до подобрување на здравјето на срцето и кожата . Тоа е вкусно, нискокалорично овошје кое обезбедува многу основни хранливи материи кои го поддржуваат целокупното здравје. Еве неколку клучни придобивки од консумирањето мандарини:
Зајакнување на имунолошкиот систем
Мандарините се богати со витамин Ц, кој е неопходен за зајакнување на имунолошкиот систем. Помагаат во борбата против инфекции, вируси и настинки, како и во регенерација на ткивата.
Подобрување на здравјето на кожата
Витаминот Ц во мандарините, исто така, го стимулира производството на колаген, што ја подобрува еластичноста на кожата и помага во заздравувањето на раните и одржување на младешки изглед на кожата.
Здравје на срцето
Калиумот во мандарините помага во регулирање на крвниот притисок и го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести. Флавоноидите како хесперидин делуваат како антиоксиданти, што дополнително го подобрува здравјето на срцето и го намалува воспалението.
Поддршка за дигестивниот систем
Мандарините се богати со влакна, кои го помагаат варењето, го спречуваат запекот и го регулираат здравото варење. Редовното консумирање влакна, исто така, помага во одржување на здрава телесна тежина.
Намалување на холестеролот
Флавоноидите и влакната во мандарините можат да помогнат во намалувањето на нивото на лошиот (ЛДЛ) холестерол, а со тоа го намалуваат ризикот од срцеви заболувања.
Заштита од хронични болести
Антиоксидансите, вклучувајќи витамин Ц и флавоноиди, ги штитат клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали, а со тоа го намалуваат ризикот од хронични болести како што се рак, дијабетес и срцеви заболувања.
Одржување на здравјето на очите
Витаминот А во мандарини помага во одржување на здравјето на очите, го подобрува ноќниот вид и го намалува ризикот од развој на очни болести поврзани со возраста, како што е макуларна дегенерација.
Хидратација на телото
Мандарините се состојат од висок процент на вода, која помага во хидратација на телото и одржување на оптимално функционирање на органите.
Регулирање на телесната тежина
Мандарините се нискокалорични, богати со влакна и вода, што ги прави одличен избор за ужина што може да помогне да се контролира апетитот и да се одржи здрава тежина.
Здравје на коските
Калциумот и магнезиумот, присутни во помали количини, помагаат во одржувањето на здравјето на коските и го намалуваат ризикот од остеопороза.
Колку мандарини дневно?
Иако не постои тешко правило за тоа колку мандарини треба да јадете дневно, експертите препорачуваат консумирање 2-3 мандарини дневно како дел од урамнотежена исхрана. Ова ќе ви обезбеди доволен внес на витамин Ц и други важни хранливи материи, без прекумерно внесување на шеќер.
Рецепт за домашен ликер од мандарина
Освен што се одлични за свежа консумација, мандарините можат да се користат и во разни кулинарски креации. Може да се додадат во салати, смути, јогурт или да се користат во подготовка на десерти . Една од популарните примени на мандарините е при подготовката на домашен ликер.
Еве едноставен рецепт за вкусен ликер од мандарина кој можете да го подготвите дома:
Состојки:
1 кг мандарини
1 литар ракија (најдобра ракија)
500 гр шеќер
1 стапче ванила
1 стапче цимет
Подготовка:
Измијте ги мандарините и излупете ги
Исечете ја кората на мали парчиња
Во голема тегла ставете ги кората од мандарина, ракијата, шеќерот, ванилата и циметот
Теглата добро затворете ја и протресете ја да се измешаат состојките
Оставете ја теглата на темно место 40 дена, протресувајќи ја секој ден
По 40 дена, процедете го ликерот преку газа и истурете го во шишиња.
Овој домашен ликер од мандарина е совршен за уживање после оброк или како подарок за пријателите и семејството.