Некогаш немаме доволно идеи за ручек. Ви предлагаме старински рецепт, совршен за есенски ручек.
НЕОПХОДНО Е:
1 главица кромид,
400 гр замрзнат грашок,
1/2 чаша сок од домати,
600 гр мешано мелено месо,
1-2 парчиња бајат леб,
малку млеко,
1 јајце,
сол
бибер,
100 гр сирење,
малку морско оревче.
ПОДГОТОВКА: Во сад ставете месо, леб натопен во млеко, јајце, рендано сирење, сол, бибер и морско оревче, сè убаво измешајте и обликувајте топчиња – ќофтиња. Испрпелајте ги во брашно. Исечкајте го кромидот, па додадете малку масло и малку вода и продинстајте го. Кога кромидот ќе омекне, додадете ги ќофтињата и уште малку вода, па оставете да се динста 10-15 минути. Кога водата ќе испари, додадете грашок, сок од домати и вода колку да го покрие грашокот и оставете да крчка. Додадете малку вода од време на време доколку е потребно. Ручекот е готов е кога грашокот целосно ќе омекне.