Дали претпочитате црно кафе? Тогаш веројатно и вие сакате темно чоколадо, според новото истражување кое ја идентификува генетската основа за тие преференции.
Таа генетска карактеристика може да ве доведе до добро здравје, според научникот Мерилин Корнелис, професорка по превентивна медицина на Универзитетот Нортвестерн, пренесува Си-Ен-Ен.
Истражувањата покажаа дека умерените количини црно кафе, помеѓу три и пет шолји дневно, го намалуваат ризикот од одредени болести, вклучувајќи Паркинсонова болест, срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и неколку видови на рак.
Но, тие придобивки најверојатно ќе бидат поизразени ако кафето не содржи млеко, шеќер и други дебели ароми што ги додаваме.
„Знаеме дека има сè поголем број докази кои укажуваат на здравствените придобивки од консумацијата на кафе. Но, читајќи меѓу редови, секој што советува некого да консумира кафе обично треба да советува да консумира црно кафе поради разликата помеѓу консумирањето црно кафе и кафе со млеко и шеќер“, изјави Корнелис.
„Едниот е природен, без калории. Другиот може да додаде стотици калории, а влијанието врз здравјето може да биде сосема поинакво“, додаде таа.
Во претходните истражувања, Корнелис и нејзиниот тим открија дека гените може да се причина зошто некои луѓе уживаат во повеќе шолји кафе дневно, додека други не.
„Луѓето со одреден ген побрзо го метаболизираат кофеинот, така што стимулативните ефекти исчезнуваат побрзо и потоа мора да пијат повеќе кафе“, рече таа и додаде:
„Ова може да објасни зошто на некои луѓе не им пречи голема количина кафе во споредба со некој кој може да добие шејкови или да стане многу вознемирен по мала количина кафе“.
Во новото истражување објавено во списанието Nature Scientific Reports, Корнелис подетално ги анализирал типовите на пијат кафе, раздвојувајќи ги љубителите на црно кафе од оние со млеко, шеќер и други адитиви.
„Откривме дека оние кои пијат кафе кои имаат генетска варијанта поврзана со побрз метаболизам на кофеинот претпочитаат горчливо, црно кафе“, рече Корнелис.
„Исто така, ја најдовме истата генетска варијанта кај луѓе кои претпочитаат обичен чај наместо засладен и горчливо темно чоколадо отколку млечно.
Корнелис и нејзиниот тим не мислат дека претпочитањето има никаква врска со вкусот на обичното црно кафе или чај.
Наместо тоа, рече таа, луѓето со овој ген претпочитаат црно кафе и чај бидејќи го поврзуваат горчливиот вкус со зголемената ментална будност на кофеинот.
„Нашето толкување е дека овие луѓе ја поистоветуваат природната горчина на кофеинот со психостимулативно дејство“, рече Корнелис, додавајќи:
„Тие учат да ја поврзуваат горчината со кофеинот и ефектот што го чувствуваат.
Истото важи и за поголема предност за темно чоколадо во споредба со млечното чоколадо, додаде таа.
„Кога мислат на кофеин, мислат на горчлив вкус, па затоа уживаат и во темно чоколадо“, вели Корнелис. „Можно е овие луѓе да се само многу подложни на ефектот на кофеинот, а тие исто така го имаат ова научено однесување поврзано со друга горчлива храна“.
Темното чоколадо содржи малку кофеин, но многу повеќе од соединение наречено теобромин, познат стимулатор на нервниот систем поврзан со кофеин. Но, повеќе не е подобро кога станува збор за теобромин, студиите покажуваат дека повисоките дози може да го зголемат отчукувањата на срцето и да го уништат расположението.
Темното чоколадо е исто така полно со калории, па ограничувањето на потрошувачката е добро за линијата.
Сепак, студиите покажуваат дека дури и мало залак темно чоколадо на ден може да придонесе за здравјето на срцето и да го намали ризикот од дијабетес.
Ова е веројатно затоа што какаото е богато со флаваноли, епикатехини и катехини, антиоксидантни соединенија познати за подобрување на протокот на крв. Други намирници кои содржат флаваноли вклучуваат зелен и црн чај, црвено вино, кељ, кромид, бобинки, агруми и соја.